Eind 2004 bedroeg de totale waarde (beurskapitalisatie) van alle bedrijven op de Brusselse beurs 203,2 miljard euro, 47,2 % meer dan eind 2003. Het verschil valt natuurlijk grotendeels te verklaren door de koersstijgingen in 2004 (gemiddeld +39 %), maar er kwamen ook meer aandelen bij. De beursintroductie van Belgacom en de fusie van Interbrew met Ambev speelden daarbij de belangrijkste rol.

Van dat bedrag komt 71 % voor rekening van de tien grootste, en 13 % voor rekening van het allergrootste aandeel: Fortis, met een beurswaarde van 26,4 miljard euro. Eind 2004 was KBC nog het op drie na ,,zwaarste'' aandeel, maar sindsdien klom het wel op naar de tweede plaats, voor Dexia en Electrabel. KBC dankt die sprong aan zijn fusie met Almanij, een transactie die ongetwijfeld prominent zal voorkomen in de studie over het aandeelhouderschap van 2005.

Toch zijn er jaar na jaar minder ondernemingen op de Brusselse beurs. Het onderzoek van 2004 slaat op 130 bedrijven, drie minder dan een jaar eerder en 29 minder dan vijftien jaar geleden, in 1990. Het illustreert de trend van ,,schaalvergroting'': kleine en illiquide aandelen verdwenen de voorbije jaren van de beurs, terwijl de grote vissen nog groter werden én er nieuwe grote aandelen bijkwamen.

(wdp)