BRUSSEL - De correctionele rechtbank van Brussel heeft het proces tegen verschillende vermoedelijke moslimextremisten, onder hen de Tunesische Belg Tarek Maaroufi, uitgesteld tot 13 september. De reden is dat het dossier zal samengevoegd worden met een andere zaak. Ook de bevindingen van de onderzoekscommissie over de banden van verschillende verdachten met de Marokkaanse extremistische beweging GICM (Groupe Islamiste de Combattants Marocains) moeten nog aan het dossier worden toegevoegd.

,,Het dossier van de vermoedelijke moslimsextremisten zal worden aangevuld met de bevindingen van de commissie, geleid door onderzoeksrechter Fransen'', zo deelde federaal procureur Michel Yernaux woensdag mee. Fransen zou ,,toevallig'' informatie verzameld hebben heeft over de banden van de 38-jarige Driss E. met de GICM.

Driss E. is samen met Saber M. en Tarek Maaroufi één van de drie verdachten in het onderzoeksluik ,,het Antwerpse netwerk''. Het gaat om een netwerk dat extremisten in Afghanistan van valse documenten voorzag, stelt André Decourrière, de advocaat van Driss E. Tarek Maaroufi werd al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij kreeg van het Brusselse hof van beroep een gevangengenisstraf van zeven jaar in de zaak Trabelsi.

Bij het tweede luik van het onderzoek zijn zeven personen betrokken, waarvan er al twee zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht een aanslag te hebben beraamd op de Philipstoren op het Brouckèreplein in Brussel. De belangrijkste verdachten zijn hier de broers El Moumem. In maart 2003 werden ze in hun woning in Laken aangehouden. De politie nam toen ook een tiental granaten en twee kalasjnikovs in beslag.

Deze twee luiken zullen samen behandeld worden eens alle personen naar de correctionele rechtbank zijn doorverwezen. De Brusselse raadkamer neemt over het tweede luik op 28 juni een beslissing.

Met de bevindingen van de rogatoire commissie die in Marokko door Fransen geleid werd, wordt een derde deel aan het dossier toegevoegd. Het geheel kan uitgroeien tot een nieuw groot proces tegen vermoedelijke moslimextremisten in België.