AHOLD
  J.P. MORGAN CHASE
  MOTOROLA
  PHILIPS
  TUI

AHOLD

Kantoren gesloten. De Nederlandse supermarktreus Ahold gaat kantoren sluiten in het Nederlandse Zaandam en in Chantilly, in de Amerikaanse staat Virginia. Het European Competence Centre (ECC) in Zaandam wordt geïntegreerd in het Ahold-hoofdkwartier, terwijl het kantoor in Virginia wordt geïntegreerd in een nieuw kantoor in Boston.

De maatregelen hebben tot doel de besluitvormingsstructuur van de onderneming minder versnipperd te maken.

HARLEY-DAVIDSONBeter kwartaalresultaat. De Amerikaanse motorfietsenproducent Harley-Davidson heeft in het vierde kwartaal 21 procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Harley-Davidson verdiende 182,4 miljoen dollar. De Amerikaanse markt voor motorfietsen groeit flink. Vorig jaar was er sprake van 6,4 procent groei, terwijl de markt voor personenwagens met 1 procent kromp.

J.P. MORGAN CHASE

Sterke winstcijfers. De Amerikaanse bank J.P. Morgan Chase verraste de financiële wereld gisteren met sterke winstcijfers. Door toegenomen inkomsten uit zakenbankieren en minder slechte kredieten wist de bank de verliessituatie van vorig jaar om te buigen tot een nettowinst van 1,86 miljard dollar voor het vierde kwartaal. Dat was meer dan wat de meeste analisten hadden verwacht.

MOTOROLA

Dalende omzet, sterke winst. De Amerikaanse producent van draagbare telefoons Motorola maakte in het vierde kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf verdiende 489 miljoen dollar, vergeleken met 174 miljoen dollar een jaar eerder. Toch stelde Motorola veel analisten teleur door een dalende verkoop van mobilofoons te melden. Vergeleken met een jaar eerder daalde de omzet met 3 procent tot 3,3 miljard dollar. Dat cijfer was wel 12 procent hoger dan in het derde kwartaal.

De omzetdaling heeft te maken met een tekort aan lenzen voor de erg populaire toestellen waarmee ook gefotografeerd kan worden.

PHILIPS

Brugge neemt VS-activiteit over. De Brugse vestiging van de elektronicareus Philips neemt enkele activiteiten over die tot nog toe werden waargenomen door een vestiging in de buurt van de Amerikaanse stad Knoxville. In tegenstelling tot wat lokale Amerikaanse kranten daarover schreven, komen er in Brugge voorlopig geen jobs bij, zei woordvoerder Julien Michiels gisteren. In Knoxville verdwijnen door de maatregel 130 banen.

De verhuis slaat op de ontwikkeling van hoogstaande televisietechnologie zoals platte LCOS-beeldschermen. In ons land verkochten we zeven keer meer LCD-schermen en vier keer meer plasmaschermen dan in 2002, aldus Michiels. Bij Philips Brugge werken momenteel 550 mensen.

TUI

Verkoopt belang in rederij. De Duitse touroperator TUI is van plan zijn aandelen in de rederij Hapag-Lloyd te verkopen. Ook uit andere logisitieke bedrijven zal TUI zich terugtrekken. De operatie maakt deel uit van de gedaanteverwisseling die het bedrijf de afgelopen vijf jaar ondergaan heeft. Het voormalige staalbedrijf Preussag heeft zich onder de naam TUI volledig toegelegd op toerisme.