Meer aanvoer en omzet in vishavens
  Aantal hotelovernachtingen in Brussel gedaald
  Bundesbank wil 600 ton goud verkopen
  Internetstudie legt digitale kloof bloot

Meer aanvoer en omzet in vishavens

Vorig jaar is de aanvoer van vis die door Belgische vissersvaartuigen werd gevangen en in de kusthavens gelost, gestegen met 3 procent tot 20.107 ton. De oorzaak is dat Belgische boten minder in buitenlandse havens lossen: de aanvoer van onder Belgische vlag gevangen vis is in het buitenland gehalveerd tot 3.200 ton. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw.

De omzet in de vismijnen van Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort is gestegen met 10 procent tot 78,2 miljoen euro. Dat komt door de gestegen aanvoer en de hogere prijzen. De gemiddelde visprijs steeg het voorbije jaar met 6 procent tot gemiddeld 3,89 euro per kg.

De tongaanvoer steeg met 9 procent tot 4.351 ton in 2003. De scholaanvoer steeg tot 5.000 ton, maar er werd wel minder (-900 ton) kabeljauw aangevoerd als gevolg van de quotabeperkingen. De aanvoer van tongschar, rog, garnaal en sint-jakobsschelpen steeg; de aanvoer van inktvis daalde.

Aantal hotelovernachtingen in Brussel gedaald

Het aantal overnachtingen in de Brusselse hotels is in de eerste negen maanden van 2003 met 3 procent gedaald. In de jeugdherbergen liep het aantal met 8 procent terug. Dat maakte de Brusselse minister van Toerisme, Didier Gosuin, woensdag bekend.

De daling situeerde zich vooral tussen april en augustus. In september was er opnieuw een verbetering merkbaar. Het aantal bezoekers van jeugdherbergen liep met acht procent terug.

Franse, Duitse en Nederlandse toeristen zakken het vaakst af naar onze hoofdstad. Hun aantal steeg tussen 2002 en 2003 met 2 procent. De Britten komen sinds twee jaar minder.

Bundesbank wil 600 ton goud verkopen

De Duitse centrale bank, de Bundesbank, wil een optie om 600 ton goud te kunnen verkopen als onderdeel van een vernieuwde afspraak tussen centrale banken om de goudverkopen te beperken. Dat schreef de Duitse BörsenZeitung gisteren.

Die 600 ton zou dan verkocht worden over de volledige looptijd van het akkoord, die naar verwachting vijf jaar zal zijn.

Het huidige akkoord tussen de centrale banken over hun goudverkopen loopt af in september. De jaarlijkse verkoop van goud door de vijftien deelnemende centrale banken wordt er door beperkt tot hoogstens 400 ton.

Over de volledige periode mocht er niet meer dan 2.000 ton goud verkocht worden.

De voorzitter van de Bundesbank, Ernst Welteke, heeft al gezegd dat hij er voorstander van is om een deel van de goudvoorraad van de bank te verkopen, om met de opbrengst ervan onderwijs- en onderzoeksprojecten te financieren. Maar een formele beslissing is daarover nog niet genomen.

Het toonaangevende Duitse weekblad Der Spiegel schreef deze week dat het idee om met goudverkopen een speciaal opleidingsfonds te financieren op verzet was gestuit bij het ministerie van Financiën en de raad van bestuur van de Bundesbank.

Internetstudie legt digitale kloof bloot

Een nieuwe studie van het centrum voor communicatiebeleid van de universiteit van Californië (UCLA) over het internetgebruik in veertien landen in Europa, Azië en de VS, bevestigt het bestaan van een digitale kloof tussen de geslachten.

In alle onderzochte landen gebruiken mannen het Internet vaker dan vrouwen. Gemiddeld bedraagt de kloof acht procent.

Ze is het grootst in Italië, waar ruim 41,7 procent van de mannen surft, maar slechts 21,5 procent van de vrouwen. In Spanje was de kloof bijna even groot. In Zweden, waar 67,7 procent van de mannen en 64,4 procent van de vrouwen surft, was ze het kleinst.

De studie bevestigde ook het bestaan van een digitale kloof tussen arm en rijk. Logischerwijs surfen rijke mensen meer dan arme, maar toch blijkt dat gemiddeld toch twintig procent van de 25 procent armste mensen ook internetten. In Zweden surft zelfs ruim 49 procent van het armste kwart van de bevolking. In het algemeen varieerde het internetgebruik van 71,1 procent in de VS tot 17,5 procent in Hongarije.