Jazzlegende Ray Charles overleden
Foto: belga, afp
LOS ANGELES - De wereldberoemde jazzzanger Ray Charles is vandaag op 73-jarige leeftijd aan kanker overleden. Charles stierf in zijn huis in Beverly Hills, omringd door naaste familie en vrienden, aldus zijn woordvoerder, Jerry Digney.

Charles was 5 toen hij zijn broertje zag verdrinken in een wastobbe, 7 toen hij blind werd en 15 toen hij zijn ouders verloor. Hij trok zich niets aan van grenzen tussen verschillende muzieksoorten en liet zich niet in een bepaalde categorie vangen. Behalve zanger was hij ook een begaafd pianist en saxofoonspeler. Hij speelde country, jazz, big band en blues, allemaal voorzien van zijn eigen stempel: een warme stem, getekend door een moeilijke jeugd in het zuiden van de Verenigde Staten.

,,Zijn geluid was verbijsterend - het was blues, R&B, gospel, swing - het was alles waar ik naar luisterde, maar dan allemaal bij elkaar gevoegd in een verbazingwekkend, soulful geheel'', zei bewonderaar Van Morrison in april tegen het tijdschrift Rolling Stone.

. Charles’ eerste grote hit was What’d I Say in 1959, een nummer gebouwd rond een simpele pianoriff. Het suggestieve gekreun van de Raeletts op de achtergrond deed sommige radiostations besluiten het niet uit te zenden. Charles won negen van zijn twaalf Grammy Awards tussen 1960 en 1966, waaronder drie jaar achtereen voor het beste R&B nummer (Hit the Road Jack, I Can’t Stop Loving You en Busted). Hij was bevriend met Martin Luther King en weigerde onder het apartheidsregime op te treden in Zuid-Afrika. Hij was een berucht rokkenjager en twintig jaar verslaafd aan heroïne, tot hij in 1965 op de luchthaven van Boston tegen de lamp liep en in één keer stopte.