KUFA - Op het moskeecomplex van de Iraakse stad Kufa heeft zich vanmorgen een reeks explosies voorgedaan in een munitiedepot van de sjiitische militie van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Volgens ooggetuigen en leden van de sjiitische militie Al-Sadr vloog munitie in brand die in de moskee wordt bewaard. Er vielen drie doden en twalf gewonden.

Al-Sadrs Leger van Al-Mahdi gebruikt moskeeën als uitvalsbasis en opslagplaats voor munitie. Rond de moskee van Kufa is de afgelopen weken vrijwel dagelijks zwaar gevochten door sjiitische strijders en het Amerikaanse leger. Afgelopen donderdag spraken Al-Sadr en de Amerikanen af beiden hun troepen terug te trekken uit Kufa en Najaf, een zusterstad. Sindsdien was het er rustig.

Vier doden door aanslagen

Bij een reeks aanslagen op Iraakse polieagenten en ambtenaren zijn ten zuiden van Bagdad vier mensen gedood op 24 uur tijd, zo deelde de plaatselijke politie vandaag mee.

Volgens de politie zouden in Hilla de lijfwacht van een ,,hooggeplaatste ambtenaar van de veiligheidsdienst'', een politieofficier en een ingenieur in een elektriciteitscentrale gestorven zijn. Ook in de nabij gelegen stad Iskandarija werd een politieofficier gedood.

Een aanslag op de decaan van de islamitische universiteit van Hilla kon verhinderd worden. De politie kon in de buurt van zijn huis een bom onschadelijk maken.