Architect verdient te weinig
Foto: © Photo News
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Zes op de tien Belgische architecten verdienen te weinig om hun praktijk rendabel te maken. Bijna een op de vijf staat zelfs op de rand van het faillissement. Dat blijkt uit gegevens die de Vlaamse architectenorganisatie NAV heeft verzameld.

VOLGENS de NAV zit de rendabiliteit van de architect op een absoluut dieptepunt. De vereniging baseert zich op cijfers van de Federatie van Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB), die op haar beurt de Riziv-gegevens van 2003 raadpleegde. Daaruit blijkt dat architect de minst leefbare stiel is onder de vrije beroepen.

Zestig procent van de zelfstandige architecten verdient minder dan 19.000 euro, zonder aftrek van belastingen en sociale bijdragen. Dat is te weinig voor een rendabele praktijk. Zo'n 17 procent verdient nog minder en bevindt zich op de rand van het faillissement. Door die slechte financiële situatie verlieten het afgelopen jaar 1.161 architecten het beroep, zo'n 10 procent van het totaal aantal. De afhakers zijn voor de helft tussen 31 en 50 jaar. Nog eens 13 procent is jonger dan 30.

,,Er studeren in België gewoon veel te veel architecten af", zegt Raf Bernaerts, zelf architect en secretaris van de Federatie van Architectuurverenigingen. In ons land zijn er meer dan 11.500 architecten aangesloten bij de Orde der Architecten. In Nederland, een land met 6 miljoen inwoners meer dan België, zijn er dat ongeveer 3.500.

,,Er is een boutade die zegt dat tien procent van de architecten negentig procent van de opdrachten binnenhaalt. Dat zal wel overdreven zijn, maar het geeft toch een idee van de situatie'', aldus Bernaerts. ,,Er zijn genoeg architecten die minder dan tien bouwaanvragen per jaar behandelen. Doe daar dan nog eens de gratis isolatiestudies en veiligheidscoördinatie bij en je bent helemaal aan het braderen.''

De overvloed aan architecten leidt tot een verschroeiende concurrentie. ,,Ik ben nochtans geen voorstander van een numerus clausus", zegt Arthur Ceuppens, woordvoerder van de Orde. ,,Maar de opleiding architectuur zou wel veel gevarieerder kunnen worden. Er zijn mensen die heel sterk zijn in techniek, er zijn er die meer conceptueel denken. Laat die technici dan de werven opvolgen die de conceptuelen met veel gevoel voor creativiteit getekend hebben. Dat zou het probleem al voor een deel oplossen."

Toch zijn er ook een heleboel architectenbureaus die werk zat hebben. Lens Associates uit Hasselt en Vincent van Duysen uit Antwerpen zijn er twee van. ,,Er zijn inderdaad te veel architecten, maar ik ben er zeker van dat kwaliteit komt bovendrijven'', zegt Michel Bylois van Lens. ,,Het probleem is dat veel mensen een architect nodig hebben, maar slechts weinigen voor de architectuur. Het enige wat zij willen is een handtekening onder hun typeplan." ,,Iedereen krijgt dezelfde kansen'', gelooft Vincent van Duysen. ,,Maar architectuur is zoveel meer dan lijntjes op papier zetten. Je hebt passie, motivatie, gedrevenheid en psychologisch inzicht nodig. Ik vrees gewoon dat niet iedereen de persoonlijkheid heeft om het tot een goed einde te brengen.''

(fpe)