RIYAD - Saudi-Arabië is in staat dagelijks 1,3 miljoen vaten olie extra omhoog te pompen als dat nodig is. De Saudische minister van Olie Ali Naimi heeft dat vandaag verklaard.

De woorden van Naimi zijn een opluchting voor de wereldoliemarkt, die gebukt gaat onder de hoogste olieprijzen in 21 jaar. Als reden daarvoor worden vrees voor terreuraanslagen, sabotage van de Iraakse olie-export en de financiële problemen van de grootste Russische olieproducent Yukos genoemd.

Saudi-Arabië verhoogde de productie de afgelopen drie maanden al met een miljoen vaten per dag. Het koninkrijk produceert nu dagelijks 9,3 miljoen vaten.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) vindt de hoge olieprijzen onterecht en schadelijk voor de economie. Volgens het IEA leeft de markt al lange tijd met grote onzekerheden en mogen onderbrekingen in de productie geen probleem zijn. Bovendien exporteert Yukos dit jaar meer dan vorig jaar. Het IEA verwacht niet dat de prijs snel weer zal dalen, maar het voegt eraan toe dat de oliemarkt grillig van karakter is.