-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

Het comité voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank komt vandaag voor het eerst samen onder de leiding van de nieuwe voorzitter Ben Bernanke. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat de Fed het belangrijkste rentetarief opnieuw met 0,25 procent zal verhogen tot 4,75 procent.

Auto

Volkswagen en Siemens VDO Automotive hebben het bedrijf Volkswagen Bordnetze, dat elektronische systemen voor wagens maakt, verkocht aan het Japanse concern Sumitomo Electric . Een prijs van de overname werd niet bekendgemaakt.

Chemie & Farma

Het biotechnologiebedrijf Omrix wil 80 miljoen dollar ophalen met een beursgang op de Nasdaq. Het bedrijf waarin Quest For Growth participeert geeft in totaal 3.437.500 nieuwe aandelen uit. Omrix is gespecialiseerd in bloedstelping.

Consumptie

In een open brief aan de premier vragen de bonden om bedrijven zoals InBev ,,die uit pure winstmaximalisatie de tewerkstelling afbouwen en/of verhuizen naar lageloonlanden'' gedragsregels op te leggen. Vandaag vindt in Leuven een Europese betoging tegen het reorganisatiebeleid van InBev plaats.

Diensten

Maandag is er in alle depots van Taxipost opnieuw gewerkt. Vorige week werd in meerdere plaatsen actie gevoerd tegen het niet verlengen van de contracten van een tachtigtal personen. Zij worden vervangen door zelfstandigen. De directie garandeert nu dat dit niet voor een verhoging van de werkdruk zal zorgen.

Distributie

KarstadtQuelle AG , eigenaar van onder meer de Karstadt-warenhuizen en postorderbedrijf Neckermann, heeft zijn vastgoedportfolio van warenhuizen gedeeltelijk verkocht aan Whitehall .

Het dochterbedrijf van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft naar schatting 4,5 miljard euro betaald voor een belang van 49 procent.

Energie & Grondstoffen

Nutsbedrijf Suez dient bij de Europese Commissie klacht in tegen sectorgenoot Enel . Volgens Suez heeft de Italiaanse overheid een te grote rol heeft binnen het bestuur van het bedrijf. Enel is uit op een overname van Suez.

De prijzen van koper en zink hebben maandag in Londen nieuwe historische recordhoogtes bereikt. De prijzen zijn de hoogte in gegaan door storingen bij de productie en doordat de periode van grote consumptie van niet-ijzerhoudende metalen er aan komt.

Financiën

ABN Amro heeft de geruchten over een fusie met de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria krachtig tegengesproken. ,,Het is allemaal onzin'', aldus ABN Amro-bestuurder Dolf Collee in een gesprek met Het Financieele Dagblad . De koers van ABN Amro liep vorige week fors op nadat geruchten over besprekingen in de markt de ronde deden.

Dexia Bank verhoogt zijn winstprognoses voor Europese aandelen in 2006 van 10 tot 15 procent en voor Amerikaanse van 5 tot 10 procent. De bank acht een correctie van de huidige koersen wel mogelijk, maar noemt de beursrally ,,niet overdreven''.

De Nederlandse internetbank Binck onderzoekt de verkoop van zijn Britse dochter Hills Independent Traders. Het bedrijf is winstgevend, maar Binck ziet geen ,,strategische match'' en vindt de synergievoordelen beperkt. Binck maakte begin deze maand bekend de activiteiten uit te breiden naar België.

Industrie

Vermogensbankiers zijn bezig een consortium te vormen ter voorbereiding van een bod van 5 miljard euro op het Franse Thomson . Dat schreef het Britse weekblad The Business zondag. Thomson is gespecialiseerd in consumentenelektronica en digitale technologie voor de media.

Weefgetouwenfabrikant Picanol heeft met groepen aandeelhouders en bestuurders minnelijke schikkingen getroffen voor in totaal 1,2 miljoen euro. De schikkingen zijn een uitloper van het schandaal rond het loon van oud-topman Jan Coene .

De directie van vliegtuigbouwer Sonaca heeft bekendgemaakt dat ze 46 arbeiders wil ontslaan en de lonen wil matigen. Na een personeelsvergadering hebben de arbeiders beslist om het werk neer te leggen, ze keerden naar huis terug.

IT & Telecom

De Amerikaanse informaticagigant Microsoft heeft maandag bij het Hooggerechtshof van Seoel beroep aangetekend tegen zijn veroordeling in Zuid-Korea wegens misbruik van zijn dominante positie. Microsoft kreeg op basis van de antitrustwetgeving in december een boete van ruim 28 miljoen euro.

Media & Internet

Bertelsmann bereidt de verkoop van haar muziekactiviteiten voor. De operatie, die wordt geschat op 2 miljard euro, zou de Duitse mediagroep moeten toelaten om het belang van 25 procent van de holding van Albert Frère GBL in Bertelsmann over te kopen. Op die manier kan een beursgang van Bertelsmann vermeden worden.

De hoofdredactie en uitgever van het Nederlandse dagblad Trouw willen twintig van de 139 banen schrappen. Aanhoudend verlies van advertentie-inkomsten is de voornaamste reden. Volgens de krant is de oplage juist gegroeid.

Transport

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft maandag in Peking een overeenkomst ondertekend met de Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines . Die start in juli met vier rechtstreekse vluchten per week naar Zaventem. In ruil opent Toerisme Vlaanderen nog dit jaar een kantoor in de Chinese hoofdstad.