Thomson overleefde de pijnlijke overgang van consumentenelektronica naar professionele digitale apparatuur en is een overnameprooi geworden.

HET Britse blad The Business schreef zondag dat zakenbanken een bod voorbereiden van ongeveer 5 miljard euro op het Franse bedrijf met de Engelse naam Thomson. Het aandeel sprong prompt 7% hoger, maar bevindt zich amper op het niveau van twee jaar geleden. Eind februari zonk het aandeel nog eens diep weg toen Thomson over 2005 een verlies van meer dan een half miljard euro bekendmaakte en zwakke vooruitzichten voor 2006.

Toch is er hoop dat Thomson het ergste achter de rug heeft. Samen met het monsterverlies over 2005, heeft de groep meteen ook het grootste deel van de activiteiten in de consumentenelektronica afgestoten. De tv-toestellen zijn bijna volledig in Chinese handen. Daarmee komt het einde in zicht van de reorganisatie die in 2002 begon.

Toch blijft Thomson voor uitdagingen staan. Zo realiseert de groep 42% van zijn omzet uit de productie van dvd's. Een activiteit met afnemende groei en stijgende concurrentie.

Eenzelfde deel van de omzet komt uit apparatuur voor broadcasting en breedbandtoepassingen. Ook op dit domein is er een overgang van analoge naar digitale technologie, maar Thomson leidt de dans als een van de wereldleiders.

Thomson is ook actief in apparatuur voor toegang tot medianetwerken via decoders en settop boxen. Cisco kocht zich via Scientific Atlanta in november vorig jaar een belangrijke positie in deze activiteit. Sindsdien viert de speculatie rond het technologierijke Thomson hoogtij. Temeer omdat 90% van de aandelen vrij wordt verhandeld. Zowat 10% van de omzet van Thomson komt uit de commercialisering van eigen patenten en technologie. De groei daarvan is een van de doelstellingen in de nieuwe focus van het bedrijf.

Maar naast een overname vanuit een operationeel standpunt, behoort ook een koop met financiële drijfveren tot de mogelijkheden. Ondanks de moeilijk jaren zijn de financiële schulden van Thomson beperkt gebleven. En ook vandaag blijft Thomson hoge kasstromen genereren. Daardoor zouden de nettoschulden van 1,5 miljard euro eind dit jaar al kunnen dalen tot 1 miljard. Zo bekeken lijkt de huidige beurswaarde van 4,6 miljard noch een mogelijk overnamebod van 5 miljard euro overdreven.

Thomson haalt meer dan de helft van de omzet uit de VS, zodat de evolutie van de Amerikaanse economie en de dollar erg belangrijk zijn. Vandaar wellicht ook de grote Angelsaksische interesse in het bedrijf.