BRUSSEL - De film 'Flatlife' van de jonge Vlaamse filmmaker Jonas Geirnaert is geselecteerd voor het filmfestival van Gijon in Spanje en voor dat van Vancouver in Canada. Daarmee prijkt de animatiefilm al op zestien affiches van internationale filmfestivals. Dat heeft het Vlaamse Audiovisueel Fonds (VAF) vandaag meegedeeld.

De elf minuten durende tekenfilm over vier buren in hun aan elkaar grenzende flat leverde Geirnaert op het filmfestival van Cannes de prijs van de jury in de competitie voor korte film op. In zijn dankwoord liet Geirnaert zich toen opmerken door de Amerikaanse kiezers op te roepen om tegen president George W. Bush te stemmen.

Na Cannes klopten de festivals een na een aan bij het Brusselse La Big Family, de internationale agent van de film, en bij Flanders Image, de internationale promotiecel van het VAF. De komende maanden is Flatlife nog te zien op de filmfestivals van Douarnenez (Frankrijk), Palm Springs (VS), Ismaelya (Egypte), Umea (Zweden), Athene (Griekenland), Drama (Griekenland), Utrecht (Nederland), Gent (België), Piff Pusan (Zuid-Korea), Wells Ankara (Turkije), Du grain à Demoudre (Frankrijk), Stockholm (Zweden), Gijon (Spanje), Rio (Brazilië) en Vancouver (Canada).

Dat Flatlife ook bij het publiek in de smaak lijkt te vallen, bewijst de uitzending van de animatiefilm vorige maand op de commerciële zender VTM. Op 9 juli zaten er rond 23.00 uur 206.000 kijkers voor de buis om de tekenfilm te zien, goed voor een marktaandeel van 21 procent.

Jonas Geirnaert studeerde dit jaar af en broedt momenteel op een komisch televisieformat voor Woestijnvis.