TSCHINVALI - De spanning in de onrustige Georgische regio Zuid-Ossetië is ook vandaag nog verder opgelopen. Georgische soldaten lijken een offensief te zijn begonnen om de hoofdstad Tschinvali in te nemen. Zowel de Georgische als de Zuid-Ossetische autoriteiten meldden vanmiddag dat er hevig wordt gevochten om strategische plekken rond de stad.
Zuid-Ossetië is in theorie onafhankelijk sinds het einde van een burgeroorlog in 1992. De spanning in het gebied is weer opgelopen sinds de verkiezing begin dit jaar van president Michail Saakasjvili. Saakasjvili zou Zuid-Ossetië met Georgië willen herenigen. Ondanks een vrijdag gesloten wapenstilstand worden dorpen waar etnische Georgiërs wonen iedere nacht beschoten.

Volgens de Georgische autoriteiten zijn bij gevechten tussen Georgische soldaten en Zuid-Ossetische rebellen vandaag elf doden en acht gewonden gevallen. De commandant van het Zuid-Ossetische leger meldde dat bij een Georgische artilleriebeschieting op Tschinvali drie burgers zijn omgekomen.

De eerste doden vielen vanochtend vroeg bij nieuwe nachtelijke gevechten rond etnisch Georgische dorpen in Zuid-Ossetië.

Een woordvoerder van het bestuur van Zuid-Ossetië beschuldigde Georgië ervan een offensief te zijn begonnen om Tschinvali in te nemen. In de straten van de stad weerklonken vanmiddag hevige explosies en machinegeweervuur. Medewerkers van het Zuid-Ossetisch bestuur waren gedwongen hun hoofdkwartier te ontruimen nadat daar vlakbij een artilleriegranaat was ontploft.

Zuid-Ossetië is feitelijk onafhankelijk sinds het einde van een burgeroorlog in 1992. De doden van vandaag brengen het aantal in Zuid-Ossetië gesneuvelde militairen sinds vrijdag op negen.