LOS ANGELES- De Amerikaanse filmcomponist Elmer Bernstein is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Bernstein schreef de muziek voor klassiekers als The Ten Commandments, The Magnificent Seven en To Kill a Mockingbird.
Hij werd veertien keer genomineerd voor een Oscar, twee jaar geleden nog voor Far From Heaven. Maar slechts één keer ging hij ook daadwerkelijk met de onderscheiding naar huis. Dat was in 1967, voor Thoroughly Modern Millie.

Bernstein, een piano-wonderkind, studeerde bij Aaron Copland in New York en vestigde zich in 1950 als filmcomponist in Hollywood. In de stijl van de tijdsgeest schreef hij overdadige, symfonische filmmuziek, maar als een van de eersten experimenteerde hij ook met andere stijlen. Zo gebruikte hij een jazzcombo voor The Man with the Golden Arm, en dat was toen behoorlijk revolutionair.

,,Het is een ding om muziek te schrijven die een film versterkt'', zei regisseur Martin Scorsese eens, ,,maar het is iets heel anders om muziek te schrijven die een film siert. Dat is wat Elmer Bernstein doet en in mijn ogen is dat zijn grootste gave.''

Andere films op Bernsteins filmografie zijn onder andere Birdman of Alcatraz, The Great Escape, Ghost Busters, Mad Dog and Glory, My Left Foot en A River Runs Through It .