ANTWERPEN - De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa verkoopt zijn afdeling Consumer Imaging, waar onder meer de klassieke fotofilmrolletjes worden gemaakt. Daarmee komt een eind aan meer dan 100 jaar geschiedenis. De fotofilmpjes waren ooit het uithangbord van Agfa en maakten de groep groot, maar door de opkomst van de digitale fotografie verwaterde het belang van deze activiteit.
Er komt een management buy out/in. Dat heeft Agfa voorbeurs meegedeeld. De aankoopprijs is vastgelegd op 175,5 miljoen euro. De transactie is voorzien voor 1 november.

Dat Agfa deze bijna legendarische afdeling nu uiteindelijk verkoopt aan een holding in handen van het management en twee minderheidsaandeelhouders, komt niet als een verrassing. Consumer Imaging is al jaren verlieslatend en de moedergroep al jaren op zoek naar een oplossing. Vorig jaar werd nog een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 750 banen werden geschrapt, voornamelijk in Duitsland. In mei van dit jaar werd de afdeling verzelfstandigd, en een studie gestart die op zoek moest naar perspectieven voor de activiteit.

De transactie resulteert in een non-cash boekhoudkundig verlies van 430 miljoen euro, maar genereert cash ten bedrage van 260 miljoen euro.

De afdeling wordt ondergebracht in een nieuwe maatschappij, met de naam AgfaPhoto. Die zal de naar schatting 2.870 werknemers overnemen. AgfaPhoto is in handen van NannO Beteilingungsholding, het management en twee minderheidsaandeelhouders.

De filmroldivisie woog de laatste jaren op de cijfers van Agfa. Volgens gedelegeerd bestuurder Ludo Verhoeven was de beslissing om ze af te stoten niet gemakkelijk, maar hij is er van overtuigd dat de beslissing positief zal zijn voor Agfa, zijn aandeelhouders en voor de consumentenbusiness.

De Duitse fotopioneer Agfa bracht in 1889 het eerste fotografische product (een ontwikkelaar ’Eikonogen’) op de markt. De naam Agfa werd in 1897 geregistreerd en verwijst naar ,,Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikationen''. De eerste commercialiseerbare fotofilm zou van 1936 dateren. In 1964 was er de fusie met het Belgische Gevaert, dat eind 19e eeuw fotopapier produceerde, tot Agfa-Gevaert.