BOGOTA - De Colombiaanse president Alvarez Uribe heeft de rebellen van de linkse FARC-beweging voorgesteld om vijftig FARC-rebellen vrij te laten in ruil voor de vrijlating van twintig politici en veertig soldaten die door de guerrillabeweging gegijzeld worden. Dat heeft een woordvoerder van Uribe gisteren bekendgemaakt.

Uribe deed dat aanbod eind juli tijdens onderhandelingen met de FARC in Zwitserland. Het houdt een forse wijziging in van het beleid van de Colombiaanse regering. Tot nog toe weigerde die te onderhandelen met de rebellen omdat dat alleen maar zou leiden tot nog meer kidnappings. De FARC hebben volgens Uribe's woordvoerder nog niet gereageerd op het aanbod.

Onder de gijzelaars die door de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) worden vastgehouden en waarvan Uribe de vrijlating wil bewerkstelligen, zijn drie Amerikanen.

De FARC is al veertig jaar verwikkeld in een burgeroorlog tegen de regering. De groepering pleegt jaarlijks honderden ontvoeringen met het oog op losgeld of andere concessies. De beweging controleert ook een deel van de cocaïnehandel.