WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben er gisteren mee gedreigd om de Amerikaanse bijdrage aan het wereld-aidsbestrijdingsfonds (GFFATM) met 120 miljoen dollar te verminderen. Radall Tobias, de coördinator van de Amerikaanse internationale aidsbestrijding stelt dat andere landen onvoldoende bijdragen aan het fonds. Het fonds zou elk jaar zeven miljard dollar voor de bestrijding van aids moeten genereren.

De VS hadden 547 miljoen dollar op jaarbasis toegezegd, maar hadden daaraan de voorwaarde gekoppeld dat de Amerikaanse bijdrage niet meer dan 33 procent van het totale budget zou mogen uitmaken. De bijdragen van andere landen aan het wereld-aidsfonds vallen echter veel lager uit dan is begroot. Tot dusver heeft het fonds nog maar toezeggingen voor ongeveer 850 miljoen dollar uit het buitenland. Voor Washington is dat 240 miljoen te weinig om de toegezegde 547 miljoen uit te keren.

Tobias zei woensdag dat de ontbrekende buitenlandse bijdragen van het in Zwitserland gevestigde wereld-aidsfonds voor eind september op peil moeten worden gebracht of dat de VS anders hun eigen bijdrage met maximaal 120 miljoen dollar zullen korten.

De directeur van het wereld-aidsfonds, Richard Feachem, verwacht dat er de komende maand toch nog voldoende buitenlandse steun zal worden binnengehaald om de Amerikaanse bijdrage aan het fonds veilig te stellen.