Sharon zet Gaza-plan door ondanks nederlaag
Foto: ap
JERUZALEM - In Israël hebben de leden van de Likoed-partij gisteren met een ruime meerderheid tegen het voorstel van Sharon gestemd om een coalitie aan te gaan met de linkse Arbeidspartij. Dat houdt Sharon echter niet tegen om zijn Gaza-plan door te zetten, liet zijn kantoor vandaag weten.
Premier Sharon had een coalitie voorgesteld in het kader van zijn plan om alle joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en het leger terug te trekken uit het gebied. De steun van de Arbeidspartij in de Knesset is daarbij belangrijk. Het ,,nee'' van Likoed geldt dan ook als een zware nederlaag voor Sharon. Maar het houdt hem niet tegen bij de realisatie van zijn plan, blijkt vandaag.

Voor de stemming had Sharon nog gezegd dat hij zich niet de wet laat voorschrijven door de leden van Likoed. En dat is vandaag nog eens bevestigd. Sharon zal blijven proberen ,,een sterke en stabiele'' regeringscoalitie op te bouwen en is vastbesloten zijn plan door te zetten, liet zijn kantoor weten.

Sharon kreeg de afgelopen maanden weinig steun van de leden en afgevaardigden van Likoed. Zij vinden dat Sharon in zijn beleid te veel concessies doet aan de Palestijnen. In mei stemde het Likoed-congres ook al tegen het Gaza-ontruimingsplan van de premier.