NMBS zoekt andere elektriciteitsleverancier (update)
Foto: © rr
BRUSSEL - Er komt dit jaar geen algemene tariefverhoging meer bij het spoor. Dat is een gevolg van de beslissing van de NMBS om niet langer dure elektriciteit aan te kopen bij Electrabel. NMBS-baas Vinck is dat overeengekomen met de regering.

Aanvankelijk wou Vinck de spoortarieven nog dit jaar verhogen met 2,5 procent om de gestegen elektriciteitsrekening van Electrabel te compenseren. Electrabel verhoogt zijn tarieven voor de NMBS met 13 miljoen euro op een totaalfactuur van 80 miljoen, ondanks de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. De NMBS zoekt nu een goedkopere stroomleverancier.

De vrijmaking van de elektriciteitsmarkt had de prijzen normaal gezien moeten doen dalen. Dat was in het begin ook het geval, maar na een tijdje gingen ze opnieuw de hoogte in, stelt minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (SP.A) vast. ,,Omdat de productie bijna volledig in handen is van één bedrijf, met name Electrabel, is er van echte concurrentie geen sprake en worden de prijzen kunstmatig verhoogd'', zegt de minister.

Nieuwe centrale

In overleg met minister van Energie Marc Verwilghen stelde Johan Vande Lanotte aan de NMBS voor om op zoek te gaan naar een andere leverancier en daarvoor een marktconsultatie te organiseren. Bedoeling is dat de spoorwegen voortaan stroom krijgen die opgewekt wordt in een nieuwe milieuvriendelijke warmtekrachtcentrale die binnen de twee jaar het levenslicht ziet. ,,De bouwer van deze nieuwe centrale krijgt het recht om voor een lange periode elektriciteit te leveren aan de NMBS en andere klanten die hij zelf zoekt, op voorwaarde dat de prijs onder de huidige en de vorige prijs ligt'', verduidelijkt Vande Lanotte. Hij wil zo twee vliegen in één klap vangen: de prijs voor de NMBS beperken en een aanzet geven voor een meer milieuvriendelijke elektriciteitsproductie, waardoor het halen van de Kyoto-normen iets dichterbij komt.

Aangezien de nieuwe centrale er ten vroegste binnen twee jaar zal zijn, blijft de NMBS voor dit en volgend jaar wel nog zitten met een hogere factuur. Toch gaat de prijs van de tickets niet de hoogte in. Dat wordt volgens Vande Lanotte opgevangen door de extra inkomsten die de spoorwegen dit jaar genereerden. ,,Dit jaar is er een bonus van 9 à 10 procent, vooral door een stijging van het aantal reizigers. En op langere termijn is er dus een structurele oplossing", benadrukt de sp.a-minister donderdagmiddag

,,Prijsstijging door hoger verbruik en taksen''

Electriciteitsproducent Electrabel wil niet rechtstreeks reageren op de uitlatingen van minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte als zou de onderneming haar monopoliepositie misbruiken. Maar Electrabel zegt wel dat de hogere factuur voor de NMBS te verantwoorden is. ,,De stijging van de factuur is voor een deel te wijten aan de stijging van de energieprijzen. Dat is een trend die zich in heel Europa voordoet, een gevolg van de duurdere olie'', zegt woordvoerster Lut Vande Velde. ,,Maar een nog belangrijker verklaring voor de duurdere factuur is het hogere verbruik door de NMBS en talrijke heffingen en taksen.''