ROCHESTER/BRUSSEL - De Amerikaanse fotogroep Eastman Kodak schrapt wereldwijd tussen de 12.000 en 15.000 jobs. De afvloeiingen, goed voor een vijfde van het totale personeelsbestand, zijn voor de volgende drie jaar gepland. België wordt waarschijnlijk niet getroffen.

De herstructurering past in het strategisch plan van Kodak om de groei en rentabiliteit van het bedrijf op te krikken, door zich te concentreren op digitale fotografie en beeldvorming. Door het vertrek van 15.000 personeelsleden zou het bedrijf tegen 2007 1 miljard dollar besparen.

Vandaag pakte Kodak uit met dalende financiële resultaten. In het laatste kwartaal van 2003 zakte de winst van de groep tot 19 miljoen dollar, tegen 113 miljoen in dezelfde periode het jaar voordien. De verkoop steeg wel met 10 procent tot 3,78 miljard dollar.

Vorige week maakte Kodak al bekend dat het definitief stopt met de verkoop van traditionele fototoestellen in West-Europa, de VS en Canada.

Bij Kodak in België werken 350 mensen, verspreid over de hoofdzetel in Zaventem en het ontwikkelingslab in Oostende. Volgens André De Kerpel, directeur-generaal van Kodak in België en Nederland, sneuvelen er hier geen jobs. ,,De aangekondigde herstructurering werd niet land per land gedetailleerd, want zo'n plan bestaat nog niet, maar ik heb het gevoel dat België niet betrokken is.''

De Kerpel verwijst naar de recente kostenbesparingen die de groep in de Benelux doorvoerde. ,,Onze ontwikkelingslaboratoria werden recent op één site geconcentreerd. We zijn ook al lang bezig met het beheersen van de kosten, wat anderen nog niet hebben gedaan.''