BRUSSEL - Organisaties uit de hele veesector hebben vandaag geprotesteerd tegen het nieuwe financieringssysteem van de federale overheid voor de BSE-tests. In alle Vlaamse provincies vormden tractoren en vrachtwagens protestkaravanen. De verwachte verkeershinder bleef beperkt.
De actievoerders protesteerden tegen een maatregel die de kost van BSE-tests moet dekken. Naast een bijdrage van 17 euro per getest rund, zou er een ,,solidaire gezondheidsheffing'' komen voor elke kilo vlees die het slachthuis verlaat. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) heeft intussen gezegd dat de bijdrage van de boeren ten hoogste 17 euro per geslacht dier mag bedragen. Minder mag immers niet van Europa, aldus Demotte.

© lhv
Een BSE-test kost zo'n 75 euro. De rest moet bijgepast worden door de consument, vindt Demotte. Daarmee komt hij tegemoet aan de eis van de vleessector, die wil dat de gemeenschap de kosten van dit extra onderzoek mee draagt. Het BSE-onderzoek is er immers in het belang van de algemene volksgezondheid.

Verkeersproblemen beperkt

De verkeershinder door de manifestaties is beperkt gebleven. In Oost-Vlaanderen was het bijzonder druk op alle gewestwegen, maar zijn geen zware incidenten gemeld. Alleen op de N9 Eeklo-Gent, waar de manifestanten de rijstroken in beide richtingen gebruikten, was er hinder. Verder zijn op verschillende plaatsen kruispunten tijdelijk bezet geweest.

In West-Vlaanderen trokken de betogers massaal richting Torhout, waar voorzitter Noel Devisch van de Boerenbond een toespraak hield. In de buurt van Torhout werden een aantal kruispunten bezet, maar echte verkeersproblemen heeft dat niet veroorzaakt.

Ook in Vlaams-Brabant, in de buurt van Aarschot, werden kruispunten bezet, maar ook daar bleef de hinder al bij al beperkt.

In Limburg ontstonden wel lange files door tractoren- en vrachtwagenkaravanen, die op weg waren naar Hasselt. Vooral in Tongeren, Peer en Hasselt was het aanschuiven.

Op de ring rond Geel zat het verkeer deze voormiddag een tijdlang muurvast, maar iets na de middag was de situatie genormaliseerd.