HARARE - Het enige onafhankelijke dagblad van Zimbabwe, The Daily News, is na maanden weer verschenen. De krant, die slechts acht pagina's telde, vloog de deur uit, zeiden verkopers. Bij sommige kiosken ontstonden opstoppingen omdat mensen uit hun auto stapten om de krant te kopen.

Sinds de nieuwe mediacommissie van de regering van president Robert Mugabe de kritische krant in september zijn vergunning ontnam, heeft de rechter de regering meermalen gesommeerd de maatregel ongedaan te maken. Maar pas na de vijfde vermaning, door het hooggerechtshof, trokken de politieagenten, die al die tijd het kantoor en de drukkerij van de krant bezet hadden, zich terug.

Uitgever Associated Newspapers of Zimbabwe zei dat de krant, waarvan er 100.000 werden gedrukt, vooral bedoeld was ,,om te laten weten dat we er weer zijn''. In de krant worden de lezers en adverteerders bedankt voor hun steun en geduld. Directeur Sam Sipepa Nkomo zei dat de politie nog niet alle apparatuur heeft teruggegeven en dat het nog wel een week kan duren voor de krant weer normaal draait.

In januari 2001 werd de drukkerij van The Daily News verwoest door een bomaanslag, enkele uren nadat minister van Informatie Jonathan Moyo de krant een bedreiging van de nationale veiligheid had genoemd die tot zwijgen gebracht moest worden.