PARIJS - De Franse wielrenner Philippe Gaumont is vannacht in staat van beschuldiging gesteld voor zijn aandeel in de dopingzaak rond de Franse wielerformatie Cofidis, zijn huidige werkgever. Gaumont, die zou hebben toegegeven dat hij doping heeft gebruikt, werd voorlopig in vrijheid werd gesteld onder gerechtelijk toezicht. Een huiszoeking die gisteren werd uitgevoerd, leverde niets op. Zijn landgenoot en ploegmaat Cédric Vasseur werd in de vooravond vrijgelaten.

De twee Cofidis-renners werden dinsdagavond aangehouden op de luchthaven van Orly toen ze terugkeerden van een stage in het Spaanse Calpe en daarna overgebracht naar het onderzoeksbureau van de Franse dopingbrigade in Parijs, waar ze ondervraagd werden.

Vorige week werden twee Polen, Cofidis-verzorger Bogdan Madejak en wielrenner Marek Rutkiewicz (ex-Cofidis), in dezelfde zaak beschuldigd van het bezit en handel in verboden middelen en inbreuken op de dopingwetgeving.

Op 14 januari, na de eerste huiszoekingen in de Parijse regio, viel het gerecht ook binnen in de woning van baanrenner Robert Sassone in Hyères. Er werden verschillende verboden producten aangetroffen: amfetamines, epo, groeihormonen, testosteron en andere anabolica. De renner werd even opgepakt. Hij mocht de cel al snel verlaten, maar moet zich ter beschikking houden van het gerecht.

De Cofidis-groep, die het wielerteam Cofidis sponsort, heeft inmiddels verklaard zich burgerlijke partij te stellen in de vermoedelijke dopingzaak.