France Telecom gooit handdoek in de ring
Foto: © VJE
De Franse telecomreus France Telecom ziet af van een nieuw tegenbod op Telindus. Daarmee valt definitief het doek over de erfenis van John Cordier.

OF France Telecom echt lang gepiekerd heeft over een nieuw tegenbod op Telindus, valt te betwijfelen. De uiteindelijke biedprijs van Belgacom, 16,60 euro per aandeel, was volgens analisten aan de hoge kant. Toch liet France Telecom tot op het laatste moment niet in zijn kaarten kijken. Woensdagavond meldde het Franse bedrijf in een persbericht dat het zijn bod introk. ,,France Telecom heeft besloten geen hoger bod te doen en zijn bod in te trekken, omdat het van oordeel is dat de strategische en financiële criteria van zijn industrieel project voor de overname van Telindus niet meer vervuld zijn'', luidde het.

Telindus en France Telecom zijn goede bekenden en bovendien heeft Telindus een ,,strategisch'' pakket aandelen Mobistar in handen. Maar ook zonder een succesvol bod op Telindus zullen die aandelen vroeg of laat in de schoot van France Telecom vallen.

Belgacom, opgejaagd door France Telecom, had toegevingen gedaan die voor Parijs moeilijk te slikken waren. Zo heeft Belgacom in essentie toegezegd dat het vijf jaar lang zijn handen af zal houden van Telindus. Daarenboven wordt de ceo van Telindus, Ronald Everaert, opgenomen in het directiecomité van Belgacom, dat voorgezeten wordt door Didier Bellens.

Bellens, die de reputatie heeft Belgacom met ijzeren hand te leiden, heeft in de hele affaire gezichtsverlies geleden. De Belgacom-topman, die nochtans bekendstaat als een verstandige man, kan zich politiek geen verdere misstappen permitteren. Alhoewel er geen plannen zijn om hem op korte termijn te verwijderen, wordt hij voortaan nauwlettend in de gaten gehouden.

Bellens wordt vooral verweten dat hij zijn raad van bestuur voorhield dat de weg geëffend was voor een bod op Telindus terwijl niets minder waar bleek. Al snel werd duidelijk dat het overheidsbedrijf Belgacom zo goed als vijandig bood op een Vlaams familiebedrijf. Even zag het ernaar uit dat Telindus - dat klanten als Telenet en Mobistar heeft en ook regelmatig voor de overheid werkt - door de actie van Belgacom in Franse handen zou vallen.

Ook de adviseur van Bellens, de beursvennootschap Petercam, zou in de affaire pluimen gelaten hebben. Belgacom zou conclusies getrokken hebben in verband met toekomstige overnamedossiers. In de loop van de biedaffaire nam het trouwens al een extra adviseur in de arm.

De zaak telt uiteindelijk weinig winnaars. Belgacom zag zich verplicht om zijn oorspronkelijke biedprijs van 13,5 euro - die het op 29 september bekendmaakte en aanhield tot 15 december - uiteindelijk met 23 procent te verhogen. Telindus kost Belgacom daarmee 110 miljoen euro méér dan aanvankelijk ingeschat. Die extra meerprijs is onder meer het gevolg van de onbehouwen aanpak. De helft van de factuur wordt betaald door de belastingbetaler, die nog altijd eigenaar is van de helft van Belgacom.

De grootste winnaars zijn de zogenaamde ,,hedge funds'', hefboomfondsen die in een kort tijdsbestek flink verdiend hebben op hun aandelen Telindus. Zij kochten pas aandelen Telindus nadat Belgacom zijn biedintentie bekend had gemaakt en speculeerden met succes op een prijsverhoging.

Het bod van Belgacom op Telindus loopt deze vrijdag af. Aangenomen wordt dat heel wat beleggers de kat uit de boom hebben gekeken. Dat maakt dat er nog maar twee dagen zijn om de aandelen effectief in te brengen. De referentieaandeelhouders van Telindus, die 21,5% bezitten, zeiden dinsdag al dat ze dat zullen doen (DS 4 januari). Het bod van Belgacom op Telindus heeft als voorwaarde dat Belgacom minstens 75% van de aandelen in handen krijgt. Belgacom kan die voorwaarde nog altijd laten vallen en indien nodig zijn bod verlengen.