Een nieuw besturingssysteem invoeren is voor bedrijven geen eendagsproject. De overgang kan maanden duren.

Als consument is het relatief eenvoudig: je koopt een nieuwe pc waar Vista op voorgeprogrammeerd staat, of je haalt een softwarepakket in de winkel dat je dezelfde dag nog op je pc kunt installeren. Maar hoe doe je dat als je de computerbeheerder bent in een bedrijf met een paar duizend werknemers, verspreid over tientallen vestigingen in evenveel landen? Als een deel van je personeel met vaste netwerk-pc's aan de slag is, het management zijn eigen machines heeft en je verkopers elke dag de baan op moeten met een laptop van het bedrijf? ,,De migratie naar Vista is voor zulke bedrijven geen klein project. De overgang kan van vier à vijf maanden tot zelfs één à anderhalf jaar duren'', zegt de Benelux-manager Koen Chiau van Altiris, een Amerikaanse aanbieder van ICT-beheerssoftware voor grotere bedrijven.

Elk bedrijf is natuurlijk anders, maar de uitdagingen rond de omschakeling zijn vaak dezelfde. ,,Veel bedrijven vragen zich af of ze wel moeten overschakelen, maar de echte vraag gaat eerder over wanneer'', zegt Chiau. ,,Om die vraag te beantwoorden, moeten ze voor- en nadelen afwegen en kijken of er andere projecten zijn met een hogere prioriteit. De criteria kunnen van technische aard zijn - bijvoorbeeld het feit dat Vista een betere ondersteuning biedt van mobiele computergebruikers - maar het kan ook zijn dat men toch de computers moet vervangen en in één beweging naar Vista overschakelt.'' Soms is het ook een heel pragmatische kwestie: ,,Heel wat bedrijven werken nog met Windows 2000, maar Microsoft stopt eind 2007 met de ondersteuning daarvan.''

Altiris heeft software op de markt die kan helpen om de overstap in goede banen te leiden, en werkt in elk land samen met lokale partners die bedrijven met raad en daad bijstaan. ,,Voor alle vorige Windows-versies samen hebben we wereldwijd 20 miljoen pc's gemigreerd. In het eerste jaar van Windows XP alleen waren dat er 2,5 miljoen'', zegt Chiau.

Hij verwacht dat de eerste grote overgangsprojecten in ons land - ,,België zit doorgaans niet bij de voorlopers'' - pas in de tweede jaarhelft hun beslag zullen krijgen, en dat Vista vooral volgend jaar zal doorbreken bij de Belgische bedrijven. ,,Maar dat gebeurt maar zelden in één keer. Meestal wordt er overgeschakeld per afdeling of gebruikersgroep.'' Altiris heeft ook een speciale website in het even geroepen waar bedrijven met migratieplannen meer informatie en tips kunnen vinden.

Kmo's

Ook kleinere ondernemingen doen er goed aan om al stil te staan bij Vista en de mogelijke problemen die zij ermee kunnen hebben. Volgens Steven Ornelis van Het Computerwinkeltje (HCW), één van de belangrijkste partners van Microsoft op de Vlaamse kmo-markt, zullen die problemen zich vooral situeren op het niveau van de software. ,,Vista komt goed overeen met de meeste hardware; je kunt het zelfs draaien op relatief oude computers die als thin clients (netwerk-pc's) worden gebruikt. Maar heel wat bestaande software zal niet draaien op Vista. Vooral voor beveiligingsprogramma's, zoals de antivirusprogramma's van Symantec, moeten er patches (extra software die de problemen verhelpt, red.) geïnstalleerd worden.''

Voor de bekende en wijdverspreide programma's is dat probleem vaak snel opgelost, omdat de producent zelf al patches heeft ontworpen. ,,Wij kunnen bedrijven daar helpen om te kijken hoe de vork in de steel zit'', zegt Ornelis. Maar veel kmo's werken ook met software die ze zelf hebben ontworpen. Zij zullen zelf de problemen moeten opsnorren en oplossen. Ornelis heeft alvast de indruk dat de invoering van Vista minder soepel zal verlopen dan die van Windows XP enkele jaren geleden.

www.altiris.com

www.easyvistamigration.com

www.hcw.be