Eén maand verder in onze beleggingsportefeuille, die rekening houdend met onze kaspositie, in dezelfde mate gestegen is als de Bel-20, FTSE 100 en de CAC40. De Euronext 100 en de AEX bleven zelfs stabiel.

Brederode kwam net na de vorige publicatie met resultaten en die waren goed te noemen. Het eigen vermogen steeg met 29,4% tot 31,42 euro per aandeel. Belangrijkste verschuivingen in de beursgenoteerde waarden zijn te vinden in de energiewaarden met aankopen van BP, Iberdrola, Royal Duth en Total, maar ook in de banksector werden posities versterkt. De eigen aandelen in portefeuille zullen vernietigd worden en het dividend wordt verhoogd tot 0,467 euro per aandeel.

Melexis kwam met goede resultaten over het vierde kwartaal voor de dag. Zowel de omzet als de bedrijfswinst steeg met 22%, de nettowinst tikte 17% hoger af. Voor het volledige jaar bedroegen deze groeicijfers respectievelijk 13%, 20% en 13%. De groep ziet de positieve trend van Q4 doorzetten in het eerste kwartaal van 2006. De koers stijgt dan ook verder door en mogelijk krijgen we bij de bekendmaking van het dividendbedrag nog een extra stijging.

Ook Solvay kwam met jaarresultaten. Zoals reeds bekend na de eerste 9 maanden werd 2005 een mooi jaar voor Solvay. De omzet steeg met 18%, het operationeel resultaat met 23%. De winst per aandeel tot 9,52 euro per aandeel mede dankzij een uitzonderlijke meerwaarde bij verkoop van deelnemingen. Het dividend wordt verhoogd tot 2,67 euro. Momenteel zien analisten evenwel weinig 'drivers' om de koers op korte termijn hoger te sturen zodat de interesse in het aandeel op korte termijn beperkt is.

BMW kwam pas afgelopen donderdag met resultaten en die lagen in de lijn van de verwachtingen. De winst per aandeel bleef met 3,33 euro nagenoeg stabiel, maar zoals eerder al aangegeven is dit te wijten aan wisselkoersverschillen en grondstofkosten. De verkoop van de nieuwe wagens zit wel in de lift. Zo steeg het aantal verkochte wagens in februari met 13,8%. Drie procent van de eigen aandelen werd ondertussen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 37,51 euro. Het dividend stijgt tot 0,66 euro en een nieuwe inkoop van eigen aandelen behoort tot de mogelijkheden. Het aandeel stijgt licht naar aanleiding van de resultaten.

Bij Tessenderlo kondigde dochter Caillaud in Frankrijk een kleine joint venture aan met Fisco. Intussen is de koers terug naar 30 euro geklommen. Het echte nieuws - de jaarresultaten, die naar verwachting niet goed zullen zijn - komt op donderdag 16 maart.

Xavier Vandoorne is financieel analist bij de VFB