Mijn grootste positie Berkshire Hathaway maakte zijn resultaten voor 2005 bekend. De boekwaarde van Berkshire steeg met 6.5% tot $59.377 per A-aandeel. Sinds 1965 steeg Berkshires boekwaarde gemiddeld met 21.5% in vergelijking met 10.3% voor de S&P 500 index. Berkshire blijft een bedrijf dat goedkoop noteert en met enorm veel cash op de balans lijkt het mij een aandeel met een zeer laag risicoprofiel.

Bij Altria blijven we wachten op de resolutie van het Engle-proces in Florida. Altria lijkt mij nog steeds ondergewaardeerd aangezien we geloven dat het bedrijf wordt opgesplitst voor 2007. Een faire waardering in een opbreek scenario ligt tussen de 90 en 100 dollar.

Dell maakte zijn resultaten bekend voor 2005 en ook hier blijven we positief over het lange termijn potentieel. De markt is echter gefocust op korte termijn verwachtingen en tegen 16 keer zijn verwachte winst voor 2006 lijkt de marktleider in persoonlijke computers goedkoop. Dell zal trouwens voort profiteren zodra Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem Vista lanceert later dit jaar.

Mijn vier energie bedrijven kregen de zwaarste klappen en staan allen een flink stuk lager. Zoals ik reeds vermeldde in mijn vorige columns zitten we momenteel in de shoulder months waar er historisch gezien altijd de minste vraag is naar olie en gas. De spot prijzen op de internationale energie markten gingen dan ook een flink stuk lager. Voornamelijk gas prijzen gingen van bijna 15 dollar in december vorig jaar tot minder dan 6,5 dollar nu. De reden voor deze sterke daling is te vinden in een van de warmste Amerikaanse winters in de jongste honderd jaar. Kijken we echter even iets verder dan de huidige spot prijzen dan zien we een futures curve die gas prijzen aangeeft van meer dan 8 dollar van 2007 tot 2010. De reden voor deze stijgende futures curve is te vinden in een dalende gasproductie in Amerika gekoppeld aan een stijgende lange termijn vraag. Voorts misschien nog even herhalen dat bedrijven zoals Ultra Petroleum geen 15 dollar-gasprijzen nodig hebben om winstgevend te zijn. Volgens mij verdisconteert de markt dan ook maar gasprijzen van 5 dollar in de waardering van deze bedrijven. Gegeven de huidige futures curve lijkt me dit dan ook zeer pessimistisch.

Als u schrik heeft van deze sterk dalende prijzen is Chesapeake Energy misschien nog het interessantste bedrijf aangezien zij 71% van hun 2006 productie volumes gehedged hebben tegen prijzen boven 9,3 dollar. Men kan dus met vrij grote zekerheid berekenen hoeveel het bedrijf dit jaar zal verdienen in cashflow en winst. Tegen 9 keer zijn verwachte winst voor 2006 zeker niet duur aan zijn huidige waardering. Ik hou dus ook cash klaar om mijn verschillende gasselecties te verdubbelen in de nabije toekomst.

Bij Microsoft blijft management positief over de grootste producten cyclus in de jongste vijf jaar. Bill Gates zijn bedrijf zal met een nieuw operating systeem komen (Vista), alsook met een update van het welbekende Office softwarepakket. Voorts blijft de vraag naar de spelconsole Xbox sterk en zal volgens Merill Lynch-analisten de Sony Playstation 3 misschien pas in 2007 gelanceerd worden.

Nic Van Broekhoven is fund manager bij I-Methods/Foyer Patrimonium.