De komende drie weken trakteert De Standaard u elke weekdag op een extra bijlage ,,De economie vandaag''.

Maandenlang palaverden vakbonden en regering over het Generatiepact. Bijna dagelijks bereiken ons alarmerende berichten over banenverlies bij bedrijven die naar lagelonenlanden verhuizen. En Europese fusies bedreigen de concurrentiewerking op de Belgische energiemarkt.

Meer dan ooit wordt het nieuws bepaald door de economische realiteit. Meer dan ooit ook bepaalt die economische realiteit ons dagelijks leven. In het uitgebreide katern Economie & Financiën en op www.standaard.biz brengen we dagelijks uitvoerig verslag uit over de actualiteit. Maar soms is het nodig om even stil te staan bij het grotere geheel, om de evolutie van een fenomeen te schetsen en de gevolgen ervan te belichten. Daarom stelde economische redactie van De Standaard vijftien bijlagen samen die de meest besproken thema's in de hedendaagse economie belichten.

,,De economie vandaag'' zit nog tot en met 31 maart elke werkdag bij uw krant. Op bladzijde 2 en 3 vindt u telkens een beschouwend essay. Hoe nieuw is ,,de nieuwe economie'' eigenlijk? Biedt de opkomst van China opportuniteiten of kost ze ons alleen maar banen? Kunnen klimaat en energie met elkaar verzoend worden? Hoe werken de beurzen en waarvoor hebben we ze nodig?

De Belgische situatie behandelen we uitvoerig op de bladzijden 4 en 5. Welke belastingen moet de Belg betalen? Kan ons alom geroemde systeem van sociale zekerheid overleven? En hoe evolueerde België van een industriestaat naar een dienstennatie?

Maar economie, dat is ook - en vooral - mensen. Zonder Bill Gates, de stichter van Microsoft, had de wereld er wellicht helemaal anders uitgezien. De naam Jean-Claude Trichet klinkt wellicht minder bekend, maar de voorzitter van de Europese Centrale Bank heeft wel een enorme invloed op ons dagelijkse leven. Op bladzijde 6 en 7 presenteren we daarom telkens de hoofdrolspelers uit de hedendaagse economie.

Met een uitgebreide tijdlijn, verhelderende grafieken en een lexicon met de belangrijkste begrippen wordt het behandelde thema verder ontleed op de bladzijden 8 tot 11. Op het achterblad geven onze redacteurs ten slotte een selectie van hun favoriete publicaties en websites en beantwoorden zij enkele vaak gestelde vragen.

U kunt alle 1vijftien bijlagen bundelen in de verzamelmap die u vindt bij uw krantenverkoper. Samen vormen ze een stevige gids van 180 bladzijden die u wegwijs maakt in de economie van gisteren, vandaag én morgen.

De economie verandert. De Standaard toont u hoe en waarom.

(syd)

www.standaard.biz/economievandaag