BAGDAD - Iraakse guerrillastrijders dreigen een gegijzelde Amerikaanse soldaat te onthoofden als niet alle gevangen genomen Irakezen worden vrijgelaten. Ook een gegijzelde Pakistaan zou worden onthoofd. Arabische nieuwszenders toonden gisteren beelden van beide gijzelaars.

De ontvoerders van de Amerikaan zeggen te behoren tot de Islamitische Reactie, de veiligheidstak van de Brigades van de Revolutie van 1920. De naam is een verwijzing naar de Iraakse opstand tegen de Britten na de Eerste Wereldoorlog. De ontvoerde marinier is Wassef Ali Hassoun, een Amerikaan van Libanese afkomst. Hij wordt al bijna een week vermist. De ontvoerders hebben de man naar eigen zeggen van een basis naar buiten gelokt en hem vervolgens ontvoerd.

Ook de gijzelnemers van de Pakistaan, die in Irak als chauffeur voor een Amerikaans bedrijf werkt, eisen de vrijlating van gevangenen. De Pakistaan zei op de video dat zijn ontvoerders zijn leven niet zouden sparen omdat hij ook een moslim is. Hij riep de Pakistaanse president Pervez Musharraf op de Pakistaanse ambassade in Irak te sluiten en geen Pakistanen meer naar Irak te laten gaan.

Soldaat omgekomen

Zaterdag is een Amerikaanse marinier omgekomen bij een gevecht in het westen van Irak. Dat deelde het Amerikaanse leger vandaag mee in een persmededeling. Het incident vond plaats in de Iraakse provincie al-Anbar. De marinier kwam om tijdens een beveiligings- en stabilisatieoperatie. Het Amerikaanse leger weigerde meer details te geven.