De symbolische 4000 puntengrens voor de Bel20 lijkt binnen bereik, maar gisteren maakten beleggers het kloofje toch 0.8% groter tot 3944 punten.

De kans op een correctie blijft aanwezig. Het resultatenseizoen is immers zo goed als verwerkt en van de rente zijn in de onmiddellijke toekomst ook weinig verrassingen te verwachten.

Vandaag zal de Federal Reserve zo goed als zeker de rente voor de veertiende keer met een kwartje verhogen tot 4,75%.

Beleggers hebben dus alle ruimte om bij gebrek aan nieuwe impulsen te beginnen twijfelen en via een verkoop van fors gestegen aandelen de winsten vast te spijkeren.

Via een persbericht met de titel "Stijgt de beurs niet te snel?", komt Dexia bank de twijfelaars te hulp. Sinds begin dit jaar steeg de Eurostoxx50 7,4 %, de DAX 9,1 % en primus Bel20 zelfs meer dan 11%.

Sinds het dieptepunt van de markt, op 12 maart 2003 klom de Bel20 net geen 177% hoger. Maar tegenover het vorig recordpeil, op 6 januari 1999 bedraagt de winst slechts 7%.

De meeste andere aandelen beurzen staan echter nog op verlies. Zo noteert de Amerikaanse beurs voor groeibeurzen nog steeds aan minder dan de helft van het ballon-niveau van begin 2000.

Ook de Nederlandse AEX- index en de Franse CAC- 40 noteren met respectievelijk een verlies van 31.7% en 21.7% nog een heel eind onder hun recordpeil.

Dat relativeert voor Dexia het sterk gestegen koerspeil, hoewel de bank een kleine correctie niet uitsluit. De waarderingen zijn hoger, maar de markt heeft volgens Dexia met de hoge globale groei (China), de sterke balansen van de bedrijven en de lage inflatie, een stevige ruggengraat.

Maar de conclusie van Dexia is ook typisch voor een (stieren)markt waar voorspellers steeds achter de feiten hollen. De bank trekt haar prognose voor de opbrengst van Europese aandelen voor het jaar op van 10 tot 15 % en voor Amerikaanse aandelen van 5 tot 10%.