Het zakenimperium van Bertelsmann bestaat uit belangen in zes bedrijven. Media in de breedste zin is daarbij het kernwoord.

De bijna achttien miljard euro omzet die Bertelsmann vorig jaar draaide, komt uit de activiteiten van zes bedrijven. Eerst en vooral is er RTL, goed voor bijna 28 procent van de omzet. De mediagroep bezit tweeëndertig radio- en televisiestations in elf landen, waaronder RTL-TVI (België), M6 (Frankrijk) en RTL 4 (Nederland). Ook het televisieproductiebedrijf Fremantle Media (bedenkers van onder meer Idool , De Juiste Prijs en Boer zoekt Vrouw ) maakt deel uit van de RTL-groep.

Tweede belangrijke onderdeel zijn de drukkerij-activiteiten van Arvato. In de VS bijvoorbeeld drukt het bedrijf zowat een miljoen paperbacks per dag. In Duitsland staat het vooral sterk in commercieel drukwerk. Elke Duitse burger ontvangt gemiddeld acht maal per jaar drukwerk van Arvato. Dagelijks gaan er bij het bedrijf drie miljoen poststukken de deur uit. Dat alles is goed voor ruim 21 procent van Bertelsmanns omzet.

Op de derde plaats (met 14,5 procent) komt BMG, de muziektak die nu in de etalage zou staan. Net daarachter (13,8 procent) volgt de magazine- en krantenuitgeverij Gruner+Jahr. Onder andere Brigitte , Stern , Schöner Wohnen , Financial Times Deutschland en Sächsische Zeitung rollen bij Gruner+Jahr van de persen. In totaal geeft het bedrijf 285 verschillende titels uit in meer dan twintig landen.

De vijfde tak van Bertelsmann (en goed voor 12,4 procent van de omzet) is Direct Group. Dat onderdeel groepeert verschillende boekenclubs en on linewinkels in tweeëntwintig landen. Daarbij horen onder meer Bookspan (VS), BolChina, BCA (Engeland) en Doubleday (VS, Canada en Australië). Zo'n 35 miljoen mensen zijn lid van een van de clubs van Direct Group.

Als zesde poot is er dan nog Random House, de grootste algemene uitgever ter wereld en goed voor ruim 10 procent van de omzet. Naast Random House maken ook o.a. Knopf, Vintage, Princeton Review en Bantam Dell deel uit van de groep. Bestsellerauteurs als bijvoorbeeld Dan Brown ( The Da Vinci Code ), John Grisham ( The Firm ), Toni Morrison ( Song of Solomon ) of John Irving ( A Prayer for Owen Meany ) liggen bij Random House onder contract.

(fpe)