Internetbellen met gewone telefoon
Foto: rr
Het Luxemburgse bedrijfje Jajah maakt internettelefonie mogelijk zonder speciale hard- of software.

Goedkoop bellen via het internet (VOIP in het jargon) is al langer mogelijk dankzij bedrijven die hiervoor speciale software aanbieden - het bekendste is het Luxemburgse bedrijf Skype, dat inmiddels voor 4,1 miljard dollar werd overgenomen door eBay. Maar om via Skype te bellen, heb je ook een speciale internettelefoon nodig, of toch ten minste een microfoontje dat je op je computer aansluit.

Met de nieuwe dienst van het startup-bedrijfje Jajah hoeft dat laatste niet meer. Om te bellen, surf je gewoon naar de website van het bedrijf en geef je je eigen nummer en dat van de bestemmeling op. De computer belt vervolgens beide nummers op en verbindt ze - als er aan beide kanten wordt opgenomen - via het internet met elkaar. Alleen de zogenaamde ,, last mile '', de verbinding tussen de telefoon en de server, verloopt nog via het klassieke telefoonnetwerk. Jajah (dat de oproep doet) rekent hiervoor een kleine vergoeding aan. Jajah is daarmee iets duurder dan Skype, maar nog altijd goedkoper dan de laagste tarieven van klassieke operatoren. Een vast-naar-vaste oproep tussen West-Europa en de VS zou ongeveer 2 cent per minuut kosten.

Jajah, dat vorige zomer werd opgericht door Roman Scharf, lanceerde zijn dienst gisteren officieel in 60 landen, waaronder België. Vorige maand liep er al een testversie van de dienst. Volgens Scharf is Jajah goed op weg om dit jaar een miljoen gebruikers te registreren. In mei wil hij de dienst ook toegankelijk maken via gsm's.

Jajah is een Oostenrijks bedrijf, maar is net zoals Skype gevestigd in Luxemburg. Het wordt gefinancierd door het Amerikaanse durfkapitaalfonds Sequoia Capital.

(wdp)

www.jajah.com