Electrabel-topman  wordt niet geloofd
Jean-Pierre Hansen zit met een geloofwaardigheidsprobleem. Dat blijkt uit enkele reacties op zijn recente uitspraken.

De voorzitter van de CREG, de federale regulator, stelt dat ze inhoudelijk niet veel heeft aan de uitspraken van Hansen. ,,Hij zegt wel dat hij verscheidene tegenstrijdigheden heeft aangetroffen in het advies van de Creg aan de regering over de fusie tussen Suez en Gaz de France. Wel als dat zo is, dan moet hij ons daar maar attent op maken. Tot nog toe lees ik alleen maar dingen in de pers. Ik heb er ook helemaal geen boodschap aan dat Hansen het persoonlijk speelt,'' stelt CREG-voorzitter Christine Vanderveeren.

Ze heeft ook grote vragen bij de mededeling van Hansen over de gunstige stroomprijzen in ons land. André Jurres van elektriciteitsleverancier Essent erkent wel dat de particulier in België enkele euro's minder betaalt dan in Nederland. ,,Maar met al die afgeschreven centrales zou het verschil eigenlijk veel groter moeten zijn. En de stroomprijzen voor de industrie, die liggen in België hoger dan in Nederland'' stelt hij.

Ivo Mechels van Test-Aankoop wijst erop dat uit hun prijsvergelijking - gebaseerd op het prijspeil in negen Europese landen eind juli 2005 - blijkt dat het standaardtarief van Electrabel in Vlaanderen 3,5 procent boven de gemiddelde prijs in de buurlanden lag en zelfs 29 procent boven het goedkoopste stroomtarief in het Verenigd Koninkrijk.

De Electrabel-topman zit voorts niet op dezelfde golflengte als de Belgische premier Guy Verhofstadt over de afsplitsing van nucleaire centrales door Electrabel. Hansen wil er niet over onderhandelen. De woordvoerder van de premier, Didier Seeuws, beklemtoont dat premier Verhofstadt een afsplitsing niet wil uitsluiten.

Bij Verhofstadt wordt er op gewezen dat de lijst van voorstellen die de regering vorige week opstelde geen cumulatieve lijst is maar een panoplie van maatregelen. Met de lijst heeft de regering een duidelijk signaal gegeven dat het bij de nakende onderhandelingen niet volstaat om de Pax Electrica als basis te nemen voor de gesprekken. Deze Pax is een reeks afspraken die de regering en Suez, het moederbedrijf van Electrabel, in de herfst van vorig jaar, heeft gemaakt naar aanleiding van de volledige overname van Electrabel door Suez.

(pse)