Zeker twintig doden bij aanslagen in Bagdad (update)
Een van de bijna zestig gewonden op de dienst spoedgevallen Foto: afp
BAGDAD - Bij een reeks aanslagen zijn vanochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker twintig doden en zestig gewonden gevallen. De aanslagen waren gericht tegen Iraakse veiligheidstroepen. Ze komen er een dag nadat de regering van de sjiitische premier Ibrahim al-Jaafari het vertrouwen kreeg van het Iraakse parlement.

Er werden vier zelfmoordaanslagen met autobommen gepleegd, waarvan twee in de buurt van het hoofdkwartier van een legereenheid. Bij die twee aanslagen kwamen zeven soldaten, vijf burgers en een politieman om het leven en raakten 35 burgers en dertien soldaten gewond. De andere twee autobommen ontploften bij een leger- en een politiepatrouille.

In de wijk Dora ontploften twee bommen en een granaat. De granaat trof een huis, waardoor een 10-jarig meisje ernstig gewond raakte. Elders in de stad werd een politiepatrouille beschoten. Een agent raakte gewond.

Aanslagen in het noorden en in het zuiden van Irak kostten het leven aan twee Iraakse soldaten. Twee soldaten en twee burgers raakten gewond. Ook in het noorden kwam donderdagavond een Amerikaanse soldaat om het leven en raakten vier soldaten gewond toen langs de kant van een weg een bom ontplofte.

Al-Zarqawi dreigt met meer aanslagen

De in Irak opererende Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi dreigt met meer aanslagen op de Amerikaanse troepen in Irak en roept de Iraakse opstandelingen op niet in te gaan op Amerikaanse pogingen om met het verzet een dialoog aan te gaan.

De leider van Al-Qaeda in Irak uitte zijn dreigement vandaag in een 18 minuten durende geluidsopname op een islamitische website.

,,Jij, Bush''

Al-Zarqawi richt zich rechtstreeks tot de Amerikaanse president George Bush, die gisteren zijn steun uitsprak aan de nieuwe Iraakse regering. ,,Jij, Bush, we zullen niet rusten totdat wij onze waardigheid hebben gewroken. We zullen niet rusten zolang je leger hier is en wij nog een polsslag in onze aderen voelen.''

Al-Zarqawi roept zijn volgelingen op hun zwaarden te laten druipen van het bloed van de Amerikaanse vijand. ,,Ga door met Allahs zegen.''