AMSTERDAM - Wim Duisenberg, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft een oplossing gevonden voor alle gedupeerden van aandelenleasecontracten bij Dexia. De schikking kost de Frans-Belgische bank 400 miljoen euro. Volgens Dexia heeft de schikking betrekking op ruim 350.000 contracten.

De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, die het concern achtervolgden met juridische procedures, geven een positief advies aan hun leden over het aanbod. Duisenberg verklaarde dat alle partijen gisteravond tot een akkoord zijn gekomen.

De zogenaamde aandelenlease-affaire is een zaak die Dexia erfde met de overname van de bank Labouchere in 2000. Duizenden klanten van die bank hadden ingetekend op beleggingsproducten waarbij in essentie aandelen werden gekocht met geleend geld. De correctie van de beurskoersen sloeg bij die beleggers diepe putten. De gedupeerden beweerden echter misleid te zijn geweest bij de ondertekening van de aandelenlease-contracten en eisten dat Dexia (een groot deel van) de verliezen op zich zou nemen.