Souvenirs van Brando onder de hamer
Brief van Mario Puzo waarin hij Brando vraagt om de rol van Don Corleone te spelen Foto: Christie
NEW YORK - Veilinghuis Christie's gaat op 30 juni in New York zo'n 250 persoonlijke objecten en documenten van Marlon Brando verkopen. De verkoop zou meer dan een miljoen dollar moeten opbrengen.

Het gaat volgens Christie's om de meest buitengewone veiling van acteurmemorabilia sinds de persoonlijke collectie van actrice Marilyn Monroe onder de hamer ging. En dat gebeurde in 1999.

"Marlon Brando was een zeer geheimzinnig en onbereikbaar persoon. En deze verkoop biedt een zeldzame gelegenheid" om zijn leven beter te kennen, voegt het kunsthuis er nog aan toe. Het gros van de voorwerpen komt uit zijn woning in Los Angeles waar de acteur verbleef van 1960 tot aan zijn dood op 1 juli 2004.

Tussen de voorwerpen die verkocht worden zit onder meer een script van de beroemde film "The Godfather" (1972) waarop Brando zelf aantekeningen gemaakt heeft. Uit die nota's valt af te leiden hoe Brando zelf zijn vorm gaf aan het personage Don Corleone, dat door Brando werd gespeeld.

In de catalogus zitten ook persoonlijke brieven van regisseurs als Francis Ford Coppola en Elia Kazan, en een brief van Martin Luther King Jr.

Brando stierf vorig jaar op 80-jarige leeftijd aan longfibrose.