Failliet GlobeGround veroorzaakt hinder op Zaventem
Foto: herman ricour
BRUSSEL - Zoals verwacht is het bagage-afhandelingsbedrijf GlobeGround, dat actief is op de luchthaven van Zaventem, vandaag failliet verklaard. Het faillissement drukt zijn stempel op de gang van zaken in de luchthaven. Na de uitspraak vanochtend is het personeel gestopt met werken, zegt vakbondsman Lode Verschingel van de LBC.
De geplande vergadering met de curator van GlobeGround kon om 17.30 uur niet beginnen omdat BGS niet opdaagt. BGS is het bedrijf dat vanaf volgende dinsdag de bagage-afhandelingscontracten van het failliete GlobeGround zal overnemen.

Reden, zo is volgens vakbondsman Lode Verschingel aan de deelnemers meegedeeld, is dat algemeen directeur Jean Muls van BGS zegt ,,te vrezen dat de vakbonden hem zullen gijzelen''. De vakbonden zijn niet te spreken over deze uitvlucht.

Problemen met de veiligheid

De vakbonden hebben de bagageband bezet. Daardoor moet de bagageafhandeling manueel verlopen. Voor een aantal bagagetaken wordt personeel van de luchtvaartmaatschappijen ingezet. Maar dat is illegaal voor de Belgische arbeidsinspectie en dus zoekt de curator naar een oplossing voor de volgende uren en dagen. De vakbonden zeggen ook dat er problemen met de veiligheid zijn, doordat bagage ongecontroleerd het vliegtuig opging.

Vertragingen

De vluchten van Lufthansa en Austrian Airlines hebben vanochtend vertragingen van gemiddeld zo’n half uur als gevolg van problemen aan de incheck-balie. Er moesten nog geen vluchten worden geannuleerd bij Lufthansa.

Het failliet hing al weken in de lucht en werd eergisteren door de directie van GlobeGround meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. Bij gebrek aan toegang tot de bagage-afhandeling op de tarmac van de luchthaven, ziet GlobeGround geen toekomst meer op Zaventem.