Betogers krijgen  geen hoop
Foto: put
Premier Guy Verhofstadt (VLD) liet gisteren, na de ministerraad, nogmaals verstaan dat de vakbonden niet moeten rekenen op wijzigingen in het Generatiepact. ,,Het pact blijft intact, zoals we het hebben aangekondigd in het parlement.''

Daarmee maakte Verhofstadt duidelijk dat zijn regering van liberalen en socialisten niet zal buigen voor de stakingsacties en de nationale betoging die de drie vakbonden morgen houden. De protestdag is bedoeld om de paarse coalitie te doen terugkomen op de eindeloopbaanmaatregelen, zoals het geleidelijk optrekken van de brugpensioenleeftijd naar 60 jaar.

Het christelijke ACV, het socialistische ABVV en de liberale ACLVB hopen 70.000 betogers naar Brussel te halen. In veel grote bedrijven zal er morgen niet gewerkt worden. Bussen en trams rijden niet, de treinen wel (om de betogers naar Brussel te brengen). Op de luchthaven van Zaventem is het afwachten of alle vluchten kunnen doorgaan.

De impact van de actiedag op de economische activiteit moeilijk te voorspellen. In veel kleinere bedrijven, waar de vakbonden minder sterk staan of niet aanwezig zijn, zal er wel gewerkt worden. Omdat de vakbondsmilitanten moeten gaan betogen, zullen er veel minder stakersposten zijn om, zoals op de ABVV-stakingsdag van 7 oktober, hele bedrijfsterreinen af te zetten.

Het machtsvertoon van de vakbonden maakt alvast geen indruk op premier Verhofstadt. ,,Voor de uitwerking van sommige koninklijke besluiten komt er overleg met de sociale partners, maar dat verandert niets aan het Generatiepact zelf. Deze hervorming is absoluut noodzakelijk voor de financiering van de sociale zekerheid. We gaan er dan ook mee door. Omdat het moet.''

(jir, ita)

Door de stakingsacties is het mogelijk dat de verdeling van de krant morgen niet helemaal normaal zal verlopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in