CMB overweegt naamsverandering
Foto: © Marc Cels
ANTWERPEN - De top van het Belgische scheepvaartbedrijf CMB sluit niet uit dat het olietankersbedrijf Euronav op twee beurzen genoteerd zal worden. Vandaag is alvast de beurs van Brussel aan de beurt. Topman Ludwig Criel meldde gisteren ook dat bij CMB ernstig nagedacht wordt over een naamsverandering.

NA de verzelfstandiging van Euronav zijn de rederijactiviteiten van CMB teruggebracht tot één activiteit, het vervoer van droge massagoederen. Dat gebeurt door de rederij Bocimar. Volgens Criel is de naam Bocimar internationaal veel meer verspreid en gereputeerd dan die van CMB.

Aan de naam CMB mag dan wel heel wat sentimentele waarde vasthangen, volgens Ludwig Criel moet het Belgische scheepvaartbedrijf alles zetten op zo efficiënt mogelijk werken. Een eventuele naamsverandering zal overigens samengaan met een aanpak van de huidige bedrijfsstructuur van de Belgische scheepvaartgroep. Vandaag fungeert CMB als de holding, waaronder een aantal dochterbedrijven ressorteren.

Ludwig Criel verwacht dat de top van CMB op korte termijn de knoop over een aanpassing van de bedrijfsstructuur en de naamgeving zal doorhakken.

De topman van CMB beklemtoonde dat het idee over een tweede beursnotering van Euronav veel minder concreet is. ,,Het ligt momenteel niet ter studie en er is nog niets over beslist'', verzekerde hij.

Een tweede beursnotering hangt af van expansieprojecten. Die zijn er vandaag nog niet, maar Criel voegde er onmiddellijk aan toe dat in de cyclische markten, waarin het afgesplitste olietankersbedrijf actief is, heel snel groeikansen kunnen opdoemen.

De top van de Belgische scheepvaartgroep sloot gisteren in ieder geval een notering in de Verenigde Staten uit. ,,We hebben geen vertrouwen in het juridisch systeem en de kosten die dat meebrengt'', verklaarde Ludwig Criel. Een beursgang in het Verre Oosten is veel meer aangewezen, te meer omdat de huidige hoogconjunctuur bij Euronav alles te maken heeft met de economisch boom in het Verre Oosten en in het bijzonder China.

De beleggers speelden gisteren overigens weer in op de veelbelovende perspectieven voor CMB en Euronav. De laatste noteringsdag van het oude CMB-aandeel werd afgesloten met een laatste recordverbetering tot 217,8 euro.