-  GAZPROM. Bod op Yukos-dochter.
-  LG PHILIPS. Miljardeninvestering.
-  RENAULT. Investering in Korea.
-  RENTOKIL. Minder winst.
-  REXEL. Nieuwe eigenaar.
-  WAL-MART. Prijsverlagingen.

GAZPROM. Bod op Yukos-dochter.

De Russische gasreus Gazprom gaat een bod doen op Yukanskneftegaz, de belangrijkste productie-eenheid van oliebedrijf Yukos. Yukanskneftegaz wordt openbaar verkocht om met de opbrengst de achterstallige belastingschulden van Yukos te kunnen delgen. Gazprom is van plan nog twee andere Russische oliebedrijven over te nemen en zou zo 18 procent van de Russische olieproductie in handen krijgen.

(reuters)

LG PHILIPS. Miljardeninvestering.

LG Philips gaat 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro) investeren in een nieuwe productielijn. LG Philips is een joint venture van het Koreaanse LG en het Nederlandse Philips en specialiseert zich in platte beeldschermen met lcd-technologie. Het is op die markt de op een na grootste, na een joint venture van Sony en Samsung.

(

reuters)

RENAULT. Investering in Korea.

De Franse autoconstructeur Renault investeert de komende drie jaar 600 miljard won of 433 miljoen euro in Zuid-Korea. De motorfabriek in de zuidelijke havenstad Busan wordt uitgebreid. Samsung zal mee betrokken worden in de voorbereiding voor Renaultprojecten in China.

(

dpa,bloomberg)

RENTOKIL. Minder winst.

Dienstenbedrijf Rentokil Initial heeft in de eerste tien maanden van dit boekjaar 12 procent minder winst gemaakt. Voor volgend jaar wordt weinig beterschap verwacht. Vooral de verhoogde prijsconcurrentie doet het rendement van de schoonmaak-, beveiligings- en ongediertebestrijdingsactiviteiten van Rentokil dalen.

(bloomberg)

REXEL. Nieuwe eigenaar.

De Franse retailgroep Pinault Printemps Redoute (PPR) heeft exclusieve gesprekken aangeknoopt met een groep financiële investeerders over de verkoop van Rexel, een distributeur van elektrisch materiaal. Rexel telt in ons land enkele honderden werknemers. De investeerders bieden 1,9 miljard euro voor de verdeler van elektrische componenten, plus 1,17 miljard via de overname van schulden.

(wdp)

WAL-MART. Prijsverlagingen.

De Amerikaanse hypermarktketen Wal-Mart gaat zijn prijzen verlagen nadat de omzet in het Thanksgiving-weekend tegenviel. De Amerikanen zijn voorzichtiger geworden in het uitgeven van geld, onder meer als gevolg van de hoge olieprijs.

(reuters)