PARIJS (reuters) - De hoog opgelopen olieprijzen hebben een domper gezet op de economische groei in de industrielanden, maar op middellange termijn zijn de vooruitzichten goed, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in haar halfjaarlijks rapport. België presteert een stuk beter dan het gemiddelde van de eurozone.

Volgens de Oeso zal de groei in de VS dit jaar nog uitkomen op 4,4 %, maar volgend jaar terugvallen tot 3,3 %. Voor Japan werd de prognose teruggeschroefd van 4,4 tot 4 % voor dit jaar en van 2,8 tot 2,1 % in 2005.

De eurozone is het zwakke broertje met een groei van nauwelijks 1,8 % dit jaar en 1,9 % in 2005. België steekt daar met 2,7 % dit en 2,4 % volgend jaar, stevig boven uit.

Toch is hoofdeconoom Jean-Philippe Cotis redelijk optimistisch. De recente terugval van de olieprijzen, het dynamisme van de Chinese economie en de spectaculaire terugkeer van Japan op de economische scène zullen eerst in de VS, en later hopelijk ook in Europa een aanmoediging vormen voor de bedrijven om te investeren. Dankzij de forse winstcijfers van dit jaar, is daar ook de ruimte voor.

Ondanks de relatief sterke groei ziet de Oeso in ons land geen ruimte voor loonsverhogingen. Dit en vorig jaar stegen de Belgische uurlonen met 5,9 %. Volgens de loonnorm mocht dat maar 5,4 % zijn. En die norm vond de Oeso al te ruim berekend. De loonnorm is het gemiddelde van de loonsverhogingen in drie buurlanden (Nederland, Frankrijk, Duitsland), en dat gemiddelde ligt nu op 4,5 %.