-  Luxemburgs gerecht sluit onderzoek Clearstream af
-  Ondernemersvertrouwen eurozone stagneert
-  Vernieuwing 80.000 liften kost geld
-  Duitse faillissementen op recordpeil
-  Amerikaans consumentenvertrouwen valt terug
-  Duitse IT-sector optimistisch

Luxemburgs gerecht sluit onderzoek Clearstream af

Het Luxemburgse parket heeft het onderzoek afgesloten naar mogelijke witwasserij bij de clearingorganisatie Clearstream, een dochter van de groep Deutsche Börse. Volgens Clearstream werden er geen aanwijzingen gevonden van verboden

praktijken. (wdp)

Ondernemersvertrouwen eurozone stagneert

Het ondernemersvertrouwen in de eurozone is in november voor de derde maand na elkaar stabiel gebleven. De stagnatie heeft te maken met de eurokoers, die de export kan aantasten. Een index van de Europese Commissie bleef in november op -3 steken. Een andere index, die de orderboekjes bij exporteurs meet, zakte van -10 naar -11.

(bloomberg)

Vernieuwing 80.000 liften kost geld

80.000 liften in ons land moeten voor 2008 of 2009 geïnspecteerd en gerenoveerd worden. Dat zal de modale eigenaar van een appartement met lift 5.000 tot 15.000 euro kosten. Bezitters van een flat dringen er op aan dat die termijnen verlengd worden tot 2014 of zelfs 2018.

(vfb)

Duitse faillissementen op recordpeil

Het ziet ernaar uit dat het aantal faillissementen in Duitsland voor het vijfde opeenvolgende jaar een recordniveau zal halen. Dat zegt de organisatie Creditreform. Er zouden 39.600 bedrijven in 2004 over de kop zijn gegaan, een toename met 0,3 procent tegenover 2003. Volgens Creditreform zijn er almaar minder faillissementen in het oosten van Duitsland en meer in het westen. Euler Hermes Kreditversicherung, een gespecialiseerde verzekeraar, is optimistischer. Het verwacht een daling met 4,1 procent van het aantal faillissementen. (afp)

Amerikaans consumentenvertrouwen valt terug

De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de onderzoeksinstelling Conference Board is in november teruggevallen tot 90,5. Een maand eerder bedroeg de index nog 92,9. De markt had gerekend op een verhoging tot 96,5. De index die betrekking heeft op de huidige economische toestand nam toe van 94,0 naar 95,2, maar de index over de toekomstverwachtingen nam een duik en ging van 92,2 naar 87,4.

(reuters)

Duitse IT-sector optimistisch

De Duitse informatietechnologiesector (IT) is meer en meer optimistisch over de toekomst, met goede hoop op een forse groei en daaruit voortvloeiend meer banen. Volgens het hoofd van de koepelorganisatie Bitkom, Will Berchtold, is de verwachting dat na drie jaar van stagnatie het jaar 2004 zal worden afgerond met een omzetstijging van 2,5 procent tot 132 miljard euro. In 2005 zou de verkoop 3,4 procent groeien tot 136 miljard euro en zouden er 10.000 banen bijkomen.

(dpa)