Azië had het gisteren lastig als gevolg van zwakke cijfers over de Japanse economie. De regering meldde dat zowel de industriële productie als de consumptie en de werkgelegenheid vorige maand achteruitgingen. De Nikkei verloor daardoor 0,7 %, terwijl de regionale MSCI Asia-Pacific Index 0,6 % lichter werd tot 96,6 punten. Toch blijft er deze maand nog een forse winst van 6 % over. Europa moest toekijken hoe de farmasector het beursgemiddelde omlaag trok. De sector ging in het rood toen de Zwitserse groep Novartis een experimenteel middel uit de markt moest halen. De beleggers maken zich zorgen over de toenemende regulering van de sector door de overheid. Sinds eind september daalden de farma-aandelen in Europa al 6,4 % in waarde. De Stoxx 50 Index liet 0,5 % liggen tot 2.737,75 punten. Ook de Euro Stoxx 50 verloor een half procent. De Stoxx 600 daalde met 0,4 %. Bovenop de farma-perikelen kwam er ook slecht economisch nieuws. De Amerikaanse consumentenvertrouwensindex van de Conference Board zakte in november tot 90,5 punten, de laagste score sinds februari. De Oeso verlaagde gisteren haar wereldwijde groeiprognose voor 2005 van 3,3 tot 2,9 %. Alsof dat niet genoeg was, rapporteerde de Europese Commissie een stagnering van het ondernemersvertrouwen, en zakte de dollar naar een nieuwe recorddiepte tegenover de euro.

Novartis verloor 2,2 % tot 54,6 Zwitserse frank, AstraZeneca 2,4 % tot 2.045 pence en GlaxoSmithKline 2 % tot 1.103 pence. In Parijs won Pinault-Printemps-Redoute 3,8 % tot 78,5 euro na het nieuws over de verwachte verkoop van de elektrodochter Rexel. Die laatste won 6,3 % tot 38,26 euro.

In Brussel zat Dexia weer in het verlieshoekje, met een daling van 2,4 % tot 16,03 euro. Amerika stond onder druk door een hogere olieprijs en door zwakkere economische vooruitzichten in de rest van de wereld. De belangrijkste indexen verloren 's middags een kwart tot een half procent. Wal-Mart verloor ruim 1 % tot 52,37 dollar. Tegenvallende verkopen dwingen het bedrijf om zijn prijzen verder te doen zakken.