Vijfenvijftig procent van de bouw- of kooplustigen kozen in het afgelopen jaar voor een woonkrediet met vaste rente.

In december opteerden zelfs zeven op de tien Belgen voor een vaste rente. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet (BVK). Bijna de helft van alle woonkredieten werd afgelopen jaar aangegaan om een al bestaande lening te herfinancieren.

De overstap naar vaste rente heeft alles te maken met de lichte rentestijging die zich vanaf het einde van de zomer doorzette. Het was de eerste stijging sinds midden 1999. Sinds dat jaar was het aandeel van de kredieten met vaste rente gedaald van 77 tot 33 procent midden 2005. Woonkredieten met jaarlijks herzienbare rente, die in 2004 ruim 53 procent van de markt uitmaakten, vielen afgelopen jaar terug tot 32 procent.

Gemiddeld leenden bouwlustigen 110.000 euro. Kopers hadden 115.000 euro nodig en voor verbouwingen werd gemiddeld 36.000 euro geleend. Alle soorten woonkredieten dooreen genomen kwam het gemiddeld ontleende bedrag uit op 92.350 euro. Dat is 38 procent meer dan vijf jaar geleden.

Fortis Bank maakte gisteren al bekend dat het totale volume woonkredieten afgelopen jaar met 47 procent gestegen is en nu een recordniveau heeft bereikt. Toch zijn de meeste hypotheekleningen niet rendabel, zegt de BVK. Het grote aantal herfinancieringen bewijst volgens haar dat de wederbeleggingsvergoeding die de klanten bij elke aanpassing van het contract moeten betalen, ,,duidelijk ontoereikend is om de reële kosten te dekken.'' De BVK vraagt een aanpassing van de berekeningswijze.

(lc)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in