Bouwvergunningen pieken op 59.000
Foto: © vum
Sinds begin vorig jaar heeft de overheid het licht op groen gezet voor de bouw van bijna 59.000 woningen. Dat zijn er bijna 13 procent meer dan in 2004. Het is van het einde van de jaren zeventig geleden, zegt de Federale Overheidsdienst Economie, dat op een jaar tijd nog zoveel bouwvergunningen werden afgeleverd.

Kandidaat-bouwers leggen met 31.200 vergunningen een duidelijke voorkeur aan de dag voor appartementen. Daar zitten de aanhoudende prijsstijgingen van de jongste jaren voor veel tussen. Bouwlustigen zien er een alternatief in voor een huis dat budgettair niet meer haalbaar is. Met 40 procent eenoudergezinnen en steeds meer alleenstaanden leven ook steeds minder mensen samen onder hetzelfde dak.

Maar de trend zet blijkbaar niet door. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar steeg het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen met 12 procent tegenover het derde kwartaal, terwijl voor appartementen maar 4,9 procent meer vergunningen werden verleend. In december vertraagde de groei bij de appartementen zelfs tot 2,7 procent, terwijl eengezinswoningen zich in 14 procent meer bouwvergunningen konden verheugen.

(lc)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in