BRUSSEL - De situatie van geïnterneerden in ons land is onaanvaardbaar. Dat heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer erkend. Zij bevestigt daarmee het rapport van het Internationaal Observatorium van de Gevangenissen (OIP). Tegen juni wil de minister concrete maatregelen uitwerken.

Het OIP maakte gisteren zijn rapport over de internering in België wereldkundig. Dat was bijzonder kritisch over de situatie van de geïnterneerden in ons land. In antwoord op vragen van Geert Bourgeois (N-VA) en Yolande Avontroodt (VLD) erkende minister Onkelinx het bestaan van het probleem. ,,Het rapport is de waarheid. De situatie is onaanvaardbaar", verklaarde ze.

Erger in Vlaanderen

Onkelinx gaf ook toe dat de situatie in Vlaanderen nog een stuk erger is dan in Wallonië. In tegenstelling tot Vlaanderen beschikt het zuiden van het land immers over drie gespecialiseerde centra: in Doornik, Bergen en Paifve. Vlaanderen heeft nood aan een instelling, stelde de PS-minister. Ook de gezondheidszorg voor de geïnterneerden moet dringend verbeteren.

De minister hoopt tegen juni met concrete voorstellen op de proppen te komen. Tegen dan zou de regering ook al een beslissing terzake moeten nemen.