KORT - ECONOMIE
Foto: © photo news

-  Meer nieuwe wagens verkocht
-  Zwaar verlies voor Britse spoorbeheerder
-  Chinese economie groeit met 11,4 procent
-  Greenspan ziet rente op ,,neutraal'' niveau

Meer nieuwe wagens verkocht

In mei zijn er 5 procent meer nieuwe personenwagens ingeschreven dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Het gaat in totaal om 38.955 stuks. Ook lichte bedrijfswagens deden het beter. De verkoop van vrachtwagens boerde daarentegen achteruit.

Voor de eerste vijf maanden van dit jaar is de tendens nog positiever. Bij de personenwagens werd een stijging genoteerd van 12,5 procent in vergelijking met 2003. Het populairste merk is Renault waarvan dit jaar al 30.022 nieuwe wagens op straat verschenen. Het Franse automerk wordt gevolgd door Peugeot, Opel, Citroën en Volkswagen. Er werden dit jaar ook al 14,2 procent meer motorfietsen ingeschreven.

Volgens de beroepsfederatie Febiac ebt het effect van het Auto- en Motosalon van januari stilaan weg en vallen de inschrijvingscijfers terug op een gemiddeld niveau. Toch houdt Febiac vast aan zijn voorspelling dat voor heel het jaar 470.000 nieuwe voertuigen zullen verkocht worden in België.

(belga)

Zwaar verlies voor Britse spoorbeheerder

Network Rail, het Britse staatsbedrijf dat het spoornetwerk beheert, heeft vorig jaar een operationeel verlies geleden van 758 miljoen pond (1,14 miljard euro). Het jaar ervoor bedroeg het operationeel verlies 80 miljoen pond (120 miljoen euro). De schulden stegen tot 12,6 miljard pond (18,9 miljard euro) en de stiptheidsnormen werden niet gehaald. Slechts 81,2 procent van de Britse treinen arriveert op tijd, terwijl de doelstelling 90 procent is.

(reuters)

Chinese economie groeit met 11,4 procent

In het tweede kwartaal was de omvang van de Chinese economie 11,4 procent groter dan een jaar eerder. Dat verwacht een denktank van de Chinese overheid. De groei is zo hoog omdat de sars-epidemie de economie in het tweede kwartaal van vorig jaar gedeeltelijk lamlegde. Maar als het sars-effect eruit gefilterd wordt, blijft er nog altijd een groeicijfer van 9,5 procent over.

Dat is wel iets minder dan dat van het voorgaande kwartaal. Toen werd een groei van 9,8 procent op jaarbasis opgetekend.

(reuters)

Greenspan ziet rente op ,,neutraal'' niveau

Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft half mei in een brief aan senator Paul Sarbanes laten weten dat de rentevoeten ,,ooit naar een neutraler niveau'' moeten terugkeren. Dat geraakte gisteren bekend.

De Federal Reserve vergadert over de rente eind deze maand. De meeste economisten verwachten dat de centrale bank dan de rente zal verhogen van 1 tot 1,25 procent.

(bloomberg)