MECHELEN - De Vlaamse minister voor Wetenschapsbeleid Dirk Van Mechelen (VLD) verwacht dat interactieve digitale televisie (iDTV) begin volgend jaar in Vlaanderen kan starten. Dan volgt het debat over wat er langs het open net moet worden aangeboden en wat er achter een decoder moet worden gestopt. Daarbij kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen betalend en niet-betalend.

Op 3 september 2003 werd het startschot gegeven voor ,,Vlaanderen Interactief'', het proefproject dat interactieve digitale televisie beschikbaar wil maken voor alle Vlamingen. In dit samenwerkingsverband ontwikkelen Telenet, Interkabel, VTM, VRT en VT4 samen het iDTV-platform. Ze doen dat met de steun van de Vlaamse overheid, die zo de digitale kloof wil dichten en langs e-government de hele bevolking wil bereiken.

Het proefproject loopt momenteel bij 300 gezinnen, waarvan dagelijks gemiddeld 75 procent digitaal kijkt. Door middel van hun tv-toestel, een settopbox en een draadloos klavier kunnen de gezinnen participeren in tv-programma's, de elektronische programmagids bekijken, diensten van de regionale overheid bereiken en e-mails versturen.

Volgens de gedelegeerd bestuurder van Telenet, Duco Sickinghe, is het nog wat te vroeg om de exacte datum van de commerciële lancering te bepalen. Daarvoor is het wachten op het ,,eindrapport'' dat gepland is tegen september of oktober. Hij wijst er ook op dat het niet de bedoeling is om het aantal proefgezinnen uit te breiden.

Voor de overheid en de media-topmensen volgt nu nog de discussie over welke programma's en diensten aan iedereen worden aangeboden, en welke inhoud gratis moet zijn. Zo kunnen thema-kanalen zoals sport en muziek of tv-on-demand - het bekijken van tv-programma's op een zelf gekozen tijdstip - betalend worden.

Voor de commerciële tv-omroepen is ook de verkoop van digitale televisie aan de adverteerders een uitdaging. Zo zou men op een muziekkanaal via de televisie een cd kunnen kopen en tijdens een voetbalwedstrijd een pizza bestellen.

Vlaams minister-president Bart Somers (VLD) is alvast blij met de keuze voor televisie als algemeen communicatiemedium in plaats van de computer. Op die manier wordt 98 procent van de bevolking bereikt.

(nna)