WOERDEN -Egon van Kessel (48) volgt de vorig jaar overleden Gerrie Knetemann op als bondscoach van de Nederlandse profwielrenners. Van Kessel bereikte gisteren een akkoord met de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) voor twee jaar met een optie op nog eens twee jaar.

Als jarenlang begeleider van de Nederlandse junioren geniet Van Kessel groot vertrouwen van bijna alle profrenners. De man, die vast in dienst is bij de KNWU, is nu nog verantwoordelijk voor de junioren, neoprofs en vrouwen. De eerste twee categorieën blijven onder zijn hoede, voor de vrouwen wordt een nieuwe bondscoach gezocht.

Volgens de nieuwe bondscoach waren beide partijen er uiteindelijk snel uit. De benoeming volgde kort nadat Erik Dekker op eigen initiatief had aangegeven niets te voelen voor een rol als ,,rijdende bondscoach''.

Van Kessel geniet groot respect van bijna alle profrenners in Nederland. De oudere generatie - Boogerd, Knaven, Erik Dekker - begeleidde hij in zijn eerste tijd als juniorenbondscoach (1989-1994), de afgelopen jaren trof hij jonge talenten als Scheuneman en Thomas Dekker in zijn selecties. ,,Ik geloof dat er bij de renners een breed draagvlak is voor mijn benoeming. Ik weet dat me vanuit de bond wel eens wordt verweten dat ik dingen roep die je beter niet kunt roepen. Ik vind dat je dat gewoon moet doen, zolang je tenminste niemand beledigt. Ze zitten toch niet te wachten op een meeloper?''