WARSHAU - Eén dag nadat Polen is toegetreden tot de Europese Unie vindt er in het land een regeringswissel plaats. Premier Leszek Miller en zijn kabinet worden vervangen. Verwacht wordt dat de Poolse president Alexander Kwasniewski de voormalige minister van Financiën Marek Belka zal benoemen tot eerste minister.

De wissel komt er nadat uit een peiling bleek dat premier Miller en zijn regering nog maar de steun van vier procent van de Polen genieten. Toen eind maart dertig leden van de de ex-communistische Sociaal Democratische Alliantie (SLD) uit hun partij stapten, en daardoor de coalitie deden wankelen, kon Miller moeilijk anders dan ontslag nemen.

Zaterdag vierde Miller nog wel samen met de Tsjechische premier Vladimir Spidla en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder de uitbreiding van de EU in Zittau aan de Pools-Tsjechisch-Duitse grens. Later reisde hij nog door naar de Ierse hoofdstad Dublin om daar de EU-festiviteiten bij te wonen.

Marek Belka zou van plan zijn om zeven ministers uit de huidige regering te behouden. Eén van de nieuwkomers is de voorzitster van de UP-partij, Izabella Jaruga-Nowacka. Zij zou ook benoemd worden tot vice-premier.

De Belka-regering moet binnen de twee weken een vertrouwensstem krijgen van het Poolse parlement. Daarvoor is een absolute meerderheid nodig. Verliest Belka de vertrouwensstemming, dan moet het parlement een nieuwe premier en een nieuwe regering kiezen. Analysten denken dat Belka genoeg steun kan verzamelen om de vertrouwensstem in de wacht te slepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig