Argentijnse film ,,Hijos'' wint hoofdprijs  Open Doek
Hijos
TURNHOUT - Hijos van de Zuid-Amerikaanse cineast Marco Bechis heeft de twaalfde editie van het wereldfilmfestival Open Doek in Turnhout gewonnen. De film draait rond de verdwijningen tijdens de dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Aan de prijs is een distributiepremie van 7.000 euro verbonden.

In totaal waren er vijf jury's op Open Doek, en die bekroonden elk een andere film. Zo kende de gevangenenjury zijn ,,Behind the Scenes Award'' toe aan The Wooden Camera van de Zuid-Afrikaanse filmer Ntshaveni Wa Luruli, het verhaal van twee jongetjes die in een township toevallig een pistool en een videocamera vinden, een vondst die bepalend blijkt voor hun verdere levensweg.

De katholieke Signis-award was voor Blind Shaft van de Chinese cineast Li Yang waarin hij illegale praktijken in een onveilige kolenmijn in het noorden van China toont. De prent is in het geheim opgenomen.

Voor de jongerenjury was Kamchatka van de Argentijn Macello Pineyro dan weer de beste film. Dit aangrijpend familiedrama speelt in het Argentinië van 1976, en bekijkt de gebeurtenissen met de ogen van een jongen van tien.

Dit jaar werd voor het eerst een competitie met recente wereldfilms voor kinderen georganiseerd. De achtkoppige kinderjury koos voor Makdee, Web of the Witch, een exotische thriller op kindermaat van de Indiase filmmaker Vishal Bhardwaj, die in Turnhout een van de gasten was. Aan deze eerste zogenaamde Kid Z Award, hangt 5.000 euro vast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig